Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juha tuunaa 18 vuotta vanhasta pakusta perheelleen loma-auton: Rullannut jo 186 000 kilometriä maanteillä ja kuljettanut Ukrainan sotapakolaisia – "Uskomattoman hyvä löytö"

Yhä useampi on kiinnostunut pakettiauton tuunaamisesta. Juha Ojalan perhe yöpyy tänä kesänä siellä, missä matkanteko alkaa väsyttää. Alla on Ojalan kunnostama menopeli.

Kuin liikkuva kesämökki! Renkailla kulkeva kakkosasunto!

Juha Ojalan pakettiauton muodonmuutos on menossa jo pitkällä, ja pitkällä ovat myös kolmihenkisen perheen kesälomasuunnitelmat siitä, minne autolla ensimmäiseksi kurvataan. Viroon, vaiko sittenkin Norjan tuntureita ja vuonoja katsomaan!

Palomiehenä työskentelevä Ojala osti panoraamaikkunoilla varustetun ja hyväkuntoisen pakettiautonsa maaliskuun alkupuolella.

– Autolla oli juuri ehditty hakea Ukrainasta ensimmäisiä pakolaisia Suomeen, kertoo Ojala autonsa taustasta.

Yhdeksänpaikkaiseen autoon oli mahtunut monta sotaa pakenevaa äitiä ja lasta matkatavaroineen. Pakolaiskyydin jälkeen auto päätyi myyntiin ja Ojala osti sen omakseen 2100 eurolla.

– Auto on ollut Forssassa koulutusyhtymän bussina ja siitä on pidetty hyvää huolta. Auton kunnossa ei ole moittimista.

Tulevalla reissupelillä on ajettu 186 000 kilometriä ja sillä on ikää 18 vuotta. Miehen iässä oleva auto on Ojalan mukaan aarre ja uskomattoman hyvä löytö, jota ei voinut jättää ostamatta, kun sellainen osui kohdalle.

– Kyllä sillä jonkun reissun tekee ennen kuin kenties laitan sen myyntiin, hän pohtii.

Kulkeminen on jäänyt varmaan jonnekin tuonne takaraivoon.

Oulusta Keravalle työn perässä muuttanut Ojala aikoo rekisteröidä pakunsa matkailuautoksi ja miettii sitten tarkemmin, mitä ja millaisia reissuja autolla tulevana kesänä perheen tai kavereiden kanssa tehdään.

– Sängyt on jo kasassa, vielä patjat ja muutamat ledit, niin valmista alkaa olla. Jääkaappi on jo asennettu.

Ojala tietää, että on paljon muitakin pakuintoilijoita, jotka haluaisivat tuunata autoja, mutta heillä ei ole sopivia tiloja, missä tehdä muutostöitä.

Rakennustaitoinen Ojala vuokrasi itselleen autotallin Järvenpäästä, jossa valmista on syntynyt nopeasti.

– Olen reissannut lapsena paljon oman isäni kanssa, ja nyt näyttäisi, että perinne jatkuu omassa perheessäni. Kulkeminen on jäänyt varmaan jonnekin tuonne takaraivoon.

Ojalan mukaan koronapandemialla on myös vaikutuksensa matkailuautojen suosioon. Itse tuunatulla autolla on vaivatonta matkustaa omassa ”koronakuplassa” ja kohtaamiset muiden ihmisten kanssa on helppo minimoida.

Viime talvena Ojala piti Järvenpään Opistossa kurssia, jonka nimenä oli pakettiautosta retkeilyautoksi. Kurssi oli huikea menestys, vaikka Ojala arveli vaatimattomasti, mahtaako sinne tulla paria ihmistä enempää.

– Kurssilla oli 25 osanottajaa. Pidin kurssin Teamsin kautta ja osanottajia oli kautta Suomen, joukossa myös useita naisia.

Kevät on jo pitkällä ja niin myös Ojalan reissusuunnitelmat.

– Voihan se olla kiva katsella auringonlaskua perheen kanssa jossakin järven tai meren rannalla ja pohtia, minne auton ratti kääntyy aamulla.

Se on ainakin varmaa, että joka aamu ikkunasta avautuu uusi maisema.

Kun auton käyttötarkoitus muuttuu, muuttuu myös auton verotus. Paperitöiden tekemiseen kannattaa Ojalan mukaan myös varata riittävästi aikaa.

Suunniteltujen muutostöiden verovaikutukset kannattaa selvittää jo etukäteen Traficomin autoveroneuvonnasta ettei auton tuunaus tuo mukanaan isoja yllätyksiä.

Netistä löytyy useita vinkkejä, kuinka pakun ostoon on syytä varautua, kun matkakuume iskee. Mukana kaupanteossa ja koeajolla on hyvä olla autoista ymmärtävä ammattilainen.

Jos myyjä välttelee hankalia kysymyksiä, kannattanee harkita ajoneuvon hankkimista suosiolla jostain muualta.