Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki näytti karut kasvonsa, kun Francesca, 31, tuli työnhakuun Suomeen – nyt maaseudulla asuvan kahvilayrittäjän kaikki kolme Suomi-unelmaa ovat toteutuneet: "Se oli kuin kohtalo"

Suomalaista metallimusiikkia ja suomen kieltä rakastava Francesca Frattucci tarjoilee Masalan Saporinossa hyvää kahvia ja vinkkejä italialaiseen keittiöön.

Kuinka mielenkiintoisen tarinan saakaan kuulla, kun avaa oven uuteen Saporino-kahvilaan Kirkkonummen Masalassa!

Tiskin takana italialaista ruokaa, jäätelöä sekä kahvia ja leivonnaisia myyvä Francesca Frattucci, 31, on tuonut lähialueen asukkaille synnyinmaansa makuja sekä tunnelmaa, jota Masalassa moni on kaivannut.

– Ajatuksenani on tuoda täällä asuville italialaisille palanen heidän kotimaataan sekä suomalaisille uusia tuotteita Italiasta. Pyrin suosimaan pienten tuottajien ruokaa sekä sellaisia tuotteita, joita Suomesta ei muualta saa, Frattucci sanoo ja esittelee cocktailien ja kesäisten janojuomien tekemiseen soveltuvia Amarena Fabbri -kirsikkasiirappeja.

Viereisellä hyllyllä on Leonen suklaata, Mulino Biancon keksejä ja iso valikoima erilaisia pastoja – muun muassa.

– Teen itse leipää ja osan kakuista. Lauantaina on erityinen tiramisupäivä.

Mutta miten nuori nainen Keski-Italiasta Rooman läheltä päätyi Suomeen ja Kirkkonummelle? Syynä oli suomalainen metallimusiikki.

– Pidän todella paljon suomalaisesta metallista. Nuorena kuuntelin etenkin Children of Bodomia ja ihastuin suomen kieleen. Kun Italiasta ei muotiopintojen jälkeen löytynyt työtä, sain viimein taivuteltua vanhempani ajatukseen, että toteutan pitkäaikaisen haaveeni ja muutan Suomeen, suomea hyvin puhuva Frattucci kertoo.

Haaveilin, että muutan Suomeen, asun maalla ja avaan ravintolan.

Ensimmäinen kosketus Helsinkiin 2014 oli karu. Airbnb-palvelusta löytynyt asunto oli surkeassa kunnossa, eikä työnhakukaan heti tärpännyt. Vajaan kuukauden etsimisen jälkeen Frattucci sai töitä italialaisesta ravintolasta Helsingistä.

– Se oli kuin kohtalo olisi puuttunut elämääni, sillä minun oli määrä palata kotiin parin päivän päästä.

Oman Saporino-kaupan ja -kahvilan Frattucci avasi ensi kerran Kauklahteen 2020. Heti avajaisten jälkeen iski korona.

– Kukaan ei uskaltanut ostaa italialaisia tuotteita tartunnan pelossa.

Vuonna 2021 Saporino – joka tarkoittaa ”pikku makua” – muutti Masalaan. Aluksi se toimi pienessä liiketilassa, kunnes uusi viihtyisä paikka löytyi vastikään remontoidusta funkkistalosta Masalantien varresta.

Oman paikan perustaminen on ollut sekin Frattuccin haave.

– Nuorena haaveilin, että saan muuttaa Suomeen, löydän miehen, asun maalla ja avaan ravintolan. Nyt nuo kaikki ovat toteutuneet, vaikkei tämä vielä aivan ravintola olekaan! sanoo Frattucci, joka seurustelee suomalaisen miehen kanssa.

Frattuccin suunnitelmissa on kasvattaa kaupan tuotevalikoimaa. Häneltä voi myös kysyä vinkkejä keittiöön.

– Italialaiselle keittiölle on ominaista tietty yksinkertaisuus. Maistuvaan ruokaan ei tarvita kymmeniä raaka-aineita, vaan vain muutamia. Esimerkiksi cacio e pepe syntyy juustosta, pastasta ja pippurista.

Kahvilanpitäjän kanssa pääsee helposti juttuun myös musiikista.

– Tämän hetkiset suosikkini ovat Finntroll ja Moonsorrow. Kun kuuntelen suomalaista metallia, tuntuu kuin kävelisin metsässä. Suomalainen metalli on yksinkertaisesti parasta, sanoo jo Italiassa suomalaisbändien keikoilla käynyt nainen.

Kesällä kahvila on hetken kiinni, ja siihen on hyvä syy.

– Kesällä pääsemme taas Tuska-festivaaleille! Liputhan on ollut valmiina jo vuodesta 2020, Frattucci hymyilee.