Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Enää uhattuna eivät ole pelkät kyläkoulut, vaan nyt Espoo pohtii jo 300 oppilaan koulun sulkemista – "Pitää ehdottomasti säilyttää", jyrähtää äiti

Ajavana voimana eivät ole pienet koululaiset, vaan kiinteistöpolitiikka, sanoo Marja Jallinoja.

Laurinlahden koulun tulevaisuus on vaakalaudalla, sillä kaupunki on selvittänyt vaihtoehtoa siirtää koulu Espoonlahden koulun yhteyteen. Toisena vaihtoehtona on Laurinlahden koulun remontoiminen tai uudelleenrakentaminen.

Tarkastelu liittyy Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelman säästötavoitteisiin.

Noin 300 oppilaan koulu on 40 vuotta vanha ja peruskorjausiässä.

– Koulu pitää ehdottomasti säilyttää, sillä se on arvostettu koulu, jossa viihtyvät opettajat ja oppilaat. Kouluverkon harventaminen voimakkaasti kasvavalla asuinalueella tuntuu järjenvastaiselta. Investointiin pitää löytyä rahaa, vaatii Marja Jallinoja, kahden Laurinlahden koulua käyvän lapsen äiti ja koulun vanhempainyhdistyksen ja johtokunnan jäsen.

Koulun johtokunta toteaa lausunnossaan, että Laurinlahden koulua tarvitaan tuottamaan opiskelupaikkoja kasvavan Laurinlahden ja Espoonlahden tarpeisiin.

He muistuttavat kaupungin itse arvioineen, että Espoonlahti kasvaa 9 000:lla, Kivenlahti 15 000:lla ja Soukka 6 000:lla asukkaalla vuoteen 2050 mennessä.

Koulua puolustavaan adressiin on kertynyt tuhatkunta nimeä. Perjantaina oppilaat kokosivat omia kirjeitään ja adressejaan päättäjille lähetettäväksi.

Jallinojan mukaan kaupunki on remontoinut Espoonlahden koulukampuksella sijaitsevan Rehtorintien kiinteistön ilman kokonaissuunnitelmaa sen käytöstä.

Aika kovan pommin kaupunki esitti.

– Ajavana voimana eivät ole alueen hyvinvointi ja pienet koululaiset, vaan kiinteistöpolitiikka, Jallinoja luonnehtii Laurinlahden koulun alasajon uhkaa.

Jallinojan mukaan Espoon ei pitäisi ylipäätään rakentaa suuria yhtenäiskouluja, jossa pienet ekaluokkalaiset pannaan samaan kouluun yläasteikäisten kanssa.

– Tuntuu epäreilulta, että pienten koululaisten hyvinvoinnista oltaisiin valmiita tinkimään. Toivon, että säästyttäisiin isoimmilta koulukomplekseilta ja pienimmät huomioitaisiin.

Jallinojan mukaan Rehtorintien kiinteistö sopii väistötiloiksi, mutta niiden remontoinnissa ei ole huomioitu alakoululaisten tarpeita.

Espoonlahden koulu sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Laurinlahden koulusta.

– Voimakkaasti kasvava Espoonlahti ja pienet koululaiset ansaitsevat heitä varten rakennetun koulun eikä hätäratkaisuja.

Minttu Mattsson kertoo perheen valinneen asuinpaikakseen Laurinlahden sen hyvämaineisen koulun vuoksi. Mattssonin lapset käyvät Laurinlahden koulun ensimmäistä, neljättä ja viidettä luokkaa.

– Aika kovan pommin kaupunki esitti. Emme voi hyväksyä, että koulu lakkautettaisiin, koska säästöt tehtäisiin lasten kustannuksella. En ymmärrä, miten alakoululaisia voitaisiin lähettää kauas kouluun. Nyt koulumatka on lyhyt ja turvallinen, kertoo vanhempainyhdistyksessäkin vaikuttava Mattsson.

Mattsson työskentelee asuntomyyjänä ja kertoo alueen vetävän lapsiperheitä. Hänen mukaansa koulu on tärkeä seikka alueen vetovoiman kannalta.

– Koulu nousee näytöillä keskustelunaiheeksi, vaikka lapset olisivat vielä vasta vauvoja, hän kertoo .

Mattsson kertoo pohdinnan koulun tarpeellisuudesta tuntuvan erikoiselta myös siksi, että alue kasvaa metrojatkeen vaikutuksesta voimakkaasti.

– Laurinlahteenkin nousee pienkerrostaloja ja uudet asukkaat ovat luultavasti lapsiperheitä. Tulijoita on.

Laurinlahden koululaisten äiti Essi Orama muistuttaa, ettei Laurinlahden koulu ole pieni, vaan siellä on jo tällä hetkellä yli 300 oppilasta. Espoo pyrkii pienistä kouluista eroon säästösyistä.

– Espoonlahden suuralue kasvaa kohisten ja Laurinlahti ympäristöineen on lapsiperheiden suosiossa. Kouluverkostoa ei kasvavalla alueella kannata mielestämme harventaa, sellainen päätös ei olisi vastuullinen, kestävä eikä kokonaistaloudellinen, sanoo Essi Orama, jonka lapset käyvät Laurinlahden koulua.

– Toivomme päättäjiltä pidemmän tähtäimen päätöksiä, jotka ottavat aidosti huomioon oppilaat ja oppimisen. Haluamme säilyttää Laurinlahden koulun nykyisessä sijainnissaan, niin että se korjataan tai rakennetaan uusi palvelemaan laajemmin tulevaisuuden espoonlahtelaisia. Uusittuun kouluun voidaan ottaa enemmän oppilaita ja päätös olisi myös Espoon linjausten mukainen.