Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viime vuonna kolmannes ensiasunnon ostajista osti omakotitalon – OP: Tämä on talojen keskimääräinen rakennusvuosi

Viime vuonna noin kolmannes ensiasunnon ostajista osti omakotitalon. Omakotitalon ensiasunnoksi ostaneiden keski-ikä oli 30 vuotta ja ostettavan omakotitalon keskimääräinen rakennusvuosi oli 1985. Näin kertovat OP:n tilastot.

Maakunnista Satakunnasta löytyy keskimääräisesti vanhimmat ensiasunnoksi ostetut omakotitalot, niissä keskimääräinen rakennusvuosi oli 1973.

– Yleinen mielikuva on sellainen, että ensiasunnot ovat pääosin kerrostaloasuntoja, mutta tämä ei tilastojemme perusteella pidä paikkaansa. Uudempiin omakotitaloihin verrattuna 1980-luvun taloissa hinta on pääsääntöisesti huokeampi, mikä selittää niiden suurta osuutta ensiasunnoissa, kertoo OP Kodin johtaja Lasse Palovaara tiedotteessa.

Ensimmäistä kertaa omakotitalon omistavan on syytä perehtyä kiinteistöön liittyviin yleisimpiin riskeihin ja niiden ehkäisemiseen. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan keskivahingot ovat omakotitaloissa yli kaksinkertaiset verrattuna rivi-, kerros- tai paritaloihin.

Suurimmat vahingot omakotitaloissa aiheutuvat putkirikoista ja tulipaloista. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan putkien ja laitteiden vuotovahingoista jopa 55 prosenttia sattuu omakotitaloissa ja lähes 70 prosenttia 1980-luvulla tai sitä aiemmin rakennetuissa taloissa. Omakotitalon putkien ja laitteiden vuotovahinko on keskimäärin 8 300 euroa, mutta suurimmillaan se voi nousta jopa yli 100 000 euroon.

Pohjola Vakuutuksen riskitestin vastausten perusteella eniten epätietoisuutta aiheuttaa myrskyjen ja rankkasateiden aiheuttamat vahingot kiinteistölle.

Vain hieman alle puolet riskitestiin vastanneista tiesi, että vakuutus korvaa myrskyn ja rankkasateen aiheuttaman veden valumisen rakennuksen sisään vain siinä tapauksessa, kun katto on äkillisesti rikkoutunut esimerkiksi sen päälle kaatuneen puun takia.

Neljäsosa vastaajista luulee, että vakuutus korvaa katon vuotamisesta aiheutuneet vahingot aina. Neljännes taas ajattelee, että vakuutus ei korvaa missään tilanteessa näitä vahinkoja.