Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ida Elina, 36, kertoo haparoivista askeleistaan tiellä musiikin uranuurtajaksi – Japanissa syntynyt oivallus oli yksi järisyttävistä käännekohdista

Ida Elina Popkanteletar -kirja on vaikuttava tarina oman minän löytämisestä ja uran luomisesta.

Oikealta nimeltään Ida Elina on Päivi Kujanen, 36.

Espoossa asuva muusikko kertoo kirjassaan Ida Elina Popkanteletar (Readme 2022) kaunistelematta haparoivista askeleistaan musiikkiopinnoissaan ja siitä, miten välillä usko Jumalaan horjuu.

Hänen elämässään on ollut selkeitä käännekohtia ja onnekkaita tapaamisia, jotka ovat johtaneet uuteen. Niiden myötä hänestä on tullut se Popkanteletar Ida Elina, joka hän on nyt.

Haastattelupäivänä Ida Elina on lähdössä yrityskeikalle, ja myös loppuvuosi keikkarintamalla näyttää hyvältä. Syksyllä on edessä soul music -viikko Etelä-Koreassa ja oma 10-vuotisjuhlakiertue. Viritteillä on yhteistyötä myös Keski-Eurooppaan, ja ensi kevääksi on suunnitteilla Japanin kiertue.

Japaniin on kiinnostavaa palata, koska vaihto-opiskeluvuosi oli tärkeä käännekohta Ida Elinan elämässä. Japanissa löytyi popmusiikin ja kanteleen liitto.

– Aasiassa on vahva perinnesoitintraditio ja luultavasti siksi kantele kiinnostaa siellä. Japanilaiset fanittavat Suomea muutenkin, Ida Elina miettii.

– Ilman Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen kattavaa popmusakoulutusta minusta ei varmasti olisi ollut kehittelemään omaa poptyyliäni kanteleella, Ida Elina sanoo nyt.

Hän kuvaa itseään historian surkeimmaksi kantelemusiikin ammattiopiskelijaksi, joka oli laiska harjoittelija. Oliko kantele sittenkään oikea valinta?

Ensimmäisenä vuotena Sibelius-Akatemiassa kanteleensoiton opettajana toimi kanteleen klassisen musiikin nouseva tähti Eva Alkula. Sitten opettajaksi tuli Ritva Koistinen, jonka tunneille Ida Elina kertoo astelleensa ”pyhän pelon saattelemana”. Opettaja alkoi hioa hänen soittotekniikkaansa.

Ida Elina pyöritteli kuitenkin vaihtoehtoja uudeksi pääinstrumentiksi. Kaikista eniten hän halusi olla jazzpianisti. Häntä kiinnostivat myös vapaa säestys pianolla ja popjazz-pianismi. Tutuiksi tulivat myös kaikki bändisoittimet, kitara, rummut, basso ja perkussiot.

Eräässä keskustelussa tuli puheeksi, miksi hän haluaa pianistiksi, kun pianisteja on maailma täynnä. Kannattaisi jatkaa kanteleen kanssa.

– Kun joku ehdotti, että mikset soittaisi poppia kanteleella, tuhahdin, että ei kanteleella voi soittaa poppia.

Popmusiikin soittaminen kanteleella tuntui aikalailla mahdottomalta, koska esikuvia ei ollut. Päätös siirtymisestä popmusiikin ihmeellisen maailmaan tuli kuitenkin vuonna 2008. Opettajaksi tuli Anna-Karin Korhonen.

Alkuun Ida Elina perehtyi muun muassa Aretha Franklinin ja Beatlesin musiikkiin sekä jazzstandareihin. Korhonen rohkaisi Ida-Elinaa soittamaan myös omaa musiikkiaan.

Ensimmäinen sävelletty kappale oli Tyhjä. Se kertoo kämpiksen tarinaa, mutta peilaa myös Ida-Elinan silloista elämäntilannetta.

Vaihto-opilasvuodeksi Ida elina päätyi Japaniin ja Sapporoon, mutta syyt eivät olleet erityisen järkiperäisiä.

Ida Elina haaveili esiintyvän taiteilijan urasta ja hän kadehti kavereitaan, jotka esiintyivät. – Olin pettynyt elämään, Jumalaan, kaikkeen, hän tilittää kirjassa.

Youtube oli tuollon uusi keksintö ja Ida Elina seurasi sitä tarkkaan. Joku soitti siellä klassosella kitararalla Michael Jacksonin Billy Jeania. Kokemus oli niin järisyttävä, että se muutti koko hänen suhtautumisensa musiikkiin. Hän alkoi analysoida, miten saman voisi soittaa kanteleella. Syntyi oivallus, slap-isku.

Japanissa Ida Elina alkoi myös säveltää, ja usko Jumalaan avautui hänelle uudella tavalla kansainvälisessä seurakunnassa.

– Tein lauluja koti-ikävästä, uskosta, toivosta ja nuoren 24-vuotiaan elämänkokemuksesta käsin.

– Japanissa oivalsin, mitä anteeksi antaminen ja armo tarkoittavat, Ida Elina sanoo.

Katso videolta Ida Elinan kanteletulkinta Billy Jean -kappaleesta. Jos video ei näy, voit katsoa sen Youtubessa tästä linkistä.

Ida Elina alkoi tehdä työtä oman soittotyylin eteen. Kantelekilpailun voitto ja Pori Folk olivat etappeja, jotka rohkaisivat häntä jatkamaan omalla tiellään.

Oma Billie Jean -video herätti valtavasti huomiota. Samoin Konevitsan kirkonkellot, jonka Ida Elina työsti kanteleelle 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

– Vuosia sitten listasin paperille unelmiani. Siinä oli muun muassa USA:n kiertue ja tietty määrä kuuntelukertoja Youtubessa. Ne ovat toteutuneet ja nyt olen tehnyt uuden listan unelmistani. Se sisältää muun muassa konserttisalikonsertteja Suomessa ja ulkomailla.

Kotikaupungissaan Ida Elinaa pääsee kuulemaan hänen 10-vuotisjuhlakiertueellaan Sellosalissa 21. syyskuuta.

Edit. 30.5.2022 klo 16.30: Korjattu Billy Jean muotoon Billie Jean.