Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilkivallasta kärsineellä hautausmaalla lepää 489 neuvostoliittolaista – nyt valtio ulkoisti hautojen hoidon

Kirkkonummen Kolsarissa sijaitseva venäläinen hautausmaa otetaan Kirkkonummen seurakuntayhtymän hoitoon. Hautausmaa säilyy edelleen Suomen valtion vastuulla.

Historiallinen hautausmaa nousi otsikoihin, kun siellä havaittiin ilkivaltaa toukokuussa.

Lue myös:

Näin hiljaista oli satojen venäläisten haudalla Suomessa, kun Moskova juhli paraatia – porttiin töhritty Z-tunnus

Hautausmaan hoidosta on sovittu viimeksi 1990-luvun alussa Venäjän valtion kanssa. Suomessa Kolsarin hautausmaan hoidosta vastaa Itä-Suomen aluehallintovirasto. Vastaavia hautoja ja muistomerkkejä on Suomessa 39.

Avi on kysynyt Kirkkonummen seurakuntayhtymältä, voiko se ryhtyä huolehtimaan haudasta ja seurakuntayhtymä on suostunut pyyntöön.

Valtio eli avi maksaa Kirkkonummen seurakuntayhtymälle Kolsarin hautojen hoidosta 6 000 euroa vuodessa.

Sopimukseen sisältyy hautausmaan nurmenleikkuu keskimäärin kerran viikossa. Ilkivallan ja mahdollisten töhryjen korjaaminen ei kuulu sopimukseen.

Hautausmaa on historiallinen Porkkalan vuokra-aikaan liittyvä noin puolen hehtaarin suuruinen hautausmaa-alue, jossa on 489 hautaa.

Haudoista 210 on sotilashautoja. Lapsia on hautausmaalle haudattu 184.

Lue myös:

Miksi Suomen valtio maksaa satojen venäläisten hautojen hoidon Suomessa? – Taustalla on tämä 1992 tehty sopimus, joka hyödyttää myös Suomea