Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuuli Autio oppi jo lapsena arvostamaan puita Espoon metsissä – nyt hänen perheyrityksensä tekee puunkaadot luontoa kunnioittaen, ja ylijäämäpaloista Autio työstää ihmisen sisintä koskettavaa taidetta

– Olen ollut kiinni puussa koko ikäni, taiteilija Tuuli Autio sanoo viimeistellessään Puun kanssa -näyttelyä Galleria Aarnissa.

Puut ovat monella tavalla kuuluneet Aution elämään. Lapsena hän kulki Espoon metsissä ja kiipeili puissa. Nyt puut kuuluvat Humppilassa asuvan Aution maailmaan taiteen ja työn kautta.

– Olen koko aikuisikäni työskennellyt puun kanssa sekä taiteilijana että puualan yrittäjänä.

Autio kertoo, että he käsittelevät puuta arvostaen: puut kaadetaan talvella lintujen pesimäajan ulkopuolella ja laudat taaplataan itse.

Autio veistää ja maalaa puusta abstrakteja reliefejä. Hän käyttää taiteessaan perheyrityksen tuotannosta yli jääneitä puunpaloja ja lankkuja.

Puu on elävä luonnonmateriaali, jonka äärelle on Aution mielestä hyvä hiljentyä kuuntelemaan sen omaa tarinaa.

–  Työskentely on rauhan etsimistä elämässä ja maailmassa. Siihen liittyy armollisuuden opettelu myös itseäni kohtaan.

 Taiteessa on mahdollista liikkua ei-sanallisella alueella.

– Teos syntyy enimmäkseen veistäessä. Tartun puukappaleeseen ja kuuntelen sitä kunnioittavasti.

– Puu haastaa ja ehdottaa, mutta työn jäljessä näkyy myös oma ilmaisuni. Puun tarina ja taiteellinen ilmaisu käyvät vuoropuhelua.

Yleensä Autio veistää kirveellä, mutta hän on tehnyt myös monenlaisia kokeiluja. Hän on käyttänyt puun työstämiseen myös lekaa, vasaraa, luistimien teriä ja kokeillut, millaisen jäljen steppikengät jättävät.

– Kosketus, käsin tekeminen ja puun tarjoama fyysinen vastus ovat kaikki tärkeitä asioita.

Veistetyn puun Autio käsittelee temperalla, jonka hän sekoittaa itse pingmenteistä, kananmunasta, öljyistä ja vedestä.

Teoksillaan hän haluaa viestittää jotain, jolle hän ei löydä sanoja.

– Taiteessa on mahdollista liikkua ei-sanallisella alueella, Autio sanoo.

Monilla ihmisillä on myös vahva henkilökohtainen suhde puuhun. Puu on materiaali, jota tekee mieli koskettaa. Puun kosketus on fyysinen tai henkinen.

– Jäljet puussa muistuttavat sisäisen maailman kuvia. Puun kertoma tarina rinnastuu omiin kokemuksiimme ja niihin jälkiin, joita kannamme ja jätämme toisiimme.

Tuuli Aution taiteen keskeisenä teemana on ihmisen keskeneräisyys. Näyttelyn reliefit ovat syntyneet reilun vuoden aikana.

Taiteellista työskentelyä ovat tukeneet Taike ja Hämeen Kulttuurirahasto.

Näyttely Galleria Aarnissa jatkuu 19. kesäkuuta asti. Galleria toimii Leppävaarassa kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa. Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 ja viikonloppuisin kello 12–16.

Näyttelyn aikana taiteilija on paikalla galleriassa torstaina 2. kesäkuuta kello 15–18 ja sunnuntaina 19. kesäkuuta kello 14–16.