Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alfa- ja betamiehet tunnetaan, mutta millainen on shrigma-mies? – Espoolaisen Antti Minkkisen työ vei hänen maailmaan, josta moni sanoo haluavansa pois

Espoolainen taidemaalari Antti Minkkinen haastaa katsojan Zooted And Yeeted -näyttelyssään Galleria Aarnissa. Minkkinen on uudistanut ilmaisuaan ja inspiraation lähteenä ovat olleet niin meemit kuin Youtube-videotkin.

– Koronapandemian aikana halusin tutkia alfa- ja betamiesten ominaisuuksia. Siitä selvittely laajeni shrigma-miehiin. He ovat oman tiensä kulkijoita, jotka voisivat olla sankareita tai johtajia, mutta he palaavat mieluummin metsään, koska he haluavat olla lähellä luontoa.

Samalla tuli tutkittua internetin meemikulttuuria ja katsottua Youtubesta cringe compilation -videoita, jotka aiheuttavat lähinnä myötähäpeää. Tulokset näkyvät nyt maalauksina.

– Joku tietää, mistä on kyse, mutta tätä näyttelyä voi katsoa myös tuntematta taustoja ja tulkita omalla tavallaan, Antti Minkkinen sanoo.

Internetin tarjonnan vaikutuksista ihmisiin on keskusteltu paljon. Monet influensserit ovat sanoneet, että he poistuvat Facebookista ja muusta sosiaalisesta mediasta.

– Some aiheuttaa itsellenikin ahdistusta, mutta vielä en ole poistunut sieltä, Minkkinen huomauttaa.

Minkkinen sanoo näyttelyn esittelyssä, ettei ole koskaan ymmärtänyt meemejä huumorin lajina.

– Paskaan intternetistä pöllittyyn kuvaan yhdistetään mukahauska sutkautus jollain hienolla fontilla tehtynä. Lapsena näsäviisastelusta ja sutkauttelusta sai nenän poskelle.

Minkkisen maalaukset sisältävät myös yhteiskunnallista kritiikkiä, myös lyhyiden tekstien muodossa.

Wojack-hahmo on menettänyt elämänhalunsa, mutta silti se suhtautuu kaikkeen stoalaisesti. Trollface painting puolestaan kommentoi taidemarkkinoita.

Zooted and Yeeted -näyttelyn kaikki maalaukset ovat syntyneet viime vuoden ja tämän vuoden aikana.

Näyttelyn syntymistä vauhdittivat Taiken korona-apurahat.

– Pystyin sulkeutumaan työhuoneelle ja tekemään jotain erilaista. Halusin muuttua ja maalata populaarimpaa.

Minkkisen maalaukset ovat nyt aiempaa suurempia, mutta värikylläisyys on tallella.

– Olen yrittänyt karsia väripalettia ja maalata herkemmin ja vähemmillä väreillä, mutta ilmaisusta näkee, että olen edelleen värimaalari.

Antti Minkkisellä on työhuone Kutojantiellä Ateljeesäätiön tiloissa. Hän on Taidemaalariliiton, Espoon kuvataiteilijoiden ja Espoon Taiteilijakillan jäsen.

Näyttely Galleria Aarnissa jatkuu 19. kesäkuuta asti. Galleria toimii Leppävaarassa kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa.

Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 ja viikonloppuisin kello 12–16.