Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaistunut Miss Suomi kohtasi lapsuudessaan rasismia, ja nyt hän on huolissaan Suomessa asuvista venäläisnuorista – "Kiusaamista, syljeskelyä ja jopa väkivaltaa"

Alina Voronkova Hurri odottaa kesäfestareita ja niiden juontoja.

Aurinkoinen päivä Matinkylän puistossa on rauhaisa, mutta haastattelun kohteella pitää kiirettä.

Edellisenä päivänä entinen Miss Suomi Alina Voronkova Hurri on kertonut, että haastattelu saadaan kalenteriin. Työt vievät hänet suoraan haastattelusta lentokentälle ja edelleen viikonlopuksi Milanoon.

Voronkova Hurri ei koe olevansa yhdestä kaupungista kotoisin. Lahdessa syntynyt, mutta Pertunmaalla varttunut nainen kertoo hymyillen, että juuri Pertunmaa on paikkana rakas, numero ykkönen.

2018 Miss Suomi -kilpailun voiton myötä pääkaupunkiseutu tuli tutuksi, ja lopulta uudeksi kotipaikaksi vakiintui Espoon Matinkylä.

– Kun minulta kysytään, mistä olen kotoisin, on vastaus aina Pertunmaa, Voronkova Hurri kertoo ylpeästi ja naurahtaa hyväntuulisesti.

Alinalla on venäläiset sukujuuret. Hänen isänsä on kotoisin Moskovasta ja äiti on inkerinsuomalainen. Kotikielenä on aina puhuttu venäjää, mutta identiteetikseen hän määrittää suomalaisuuden.

– Minun täytyy myöntää, että venäjän kieli on aina ollut minulle vaikea. Ensimmäinen päiväkodissa oppimani sana oli pois, Voronkova Hurri muistelee.

Lapsuusaikoihin mahtuu onnellisen arkielämän lisäksi rasismia. Pertunmaalla riitti ihmettelijöitä, kun perheen vanhemmat puhuivat venäjää.

Ennakkoluulona oli, etteivät vieraskieliset halunneet tehdä töitä, vaikka vanhemmat perustivat pesulan ja toimivat yrittäjinä. Voronkova myöntää suoraan, että russofobiasta puhuttiin perheen kesken suoraan. Vanhemmat eivät kuitenkaan lähteneet huutokilpailuun asiasta pertunmaalaisten kanssa.

– Yleisesti ihmiset luulivat, että olemme paikkakunnalle muuttaneita emmekä haluaisi tehdä töitä.

Nuorelle Alinalle ja häntä kolme vuotta vanhemmalle siskolleen työ tuli tutuksi jo nuoresta iästä lähtien.

– Koulun jälkeen menin tekemään töitä. Sen jälkeen lähdin kotiin tekemään läksyt ja nukkumaan. Oma raha täytyi ansaita, jotta sain palkaksi pari markkaa taskurahaa. Niillä itse ansaituilla rahoilla siskoni kanssa ostettiin karkkia.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on poikinut myös Voronkova Hurrille yhteydenottoja.

Eniten niitä tulee Instagram-palvelussa. Viestejä on tullut Venäjältäkin, jossa Voronkovalla on myös seuraajia. Missivuoden aikana hän kävi mediatilaisuuksissa Moskovassa ja saavutti näkyvyyttä venäläisessä mediassa.

– Joitakin yhteydenottoja on tullut myös sieltä, mutta eniten Suomessa asuvilta venäläisiltä. Peräänkuulutan aikuisille vastuuta ja tarkkuutta kouluihin ja nuorten yhteisöihin. Siellä on koettu rehellisesti kiusaamista, syljeskelyä ja jopa väkivaltaa, Voronkova Hurri kertoo vakava ilme kasvoillaan.

Hän ja hänen lähipiirinsä ovat saaneet olla Ukrainaan liittyen rauhassa.

Hänen vanhempansa ovat yhdessä naapureidensa kanssa auttaneet ukrainalaisia Pertunmaalla tarjoten majoitusta ja apua asioiden hoitoon.

Kesällä Alina nousee lavalle juontamaan Espoon Viinijuhlia.

Kesä on hänen suosikkivuodenaikansa, ja koronan jälkeen festareiden tulo lataa lisää odotuksia. Juontoparikseen hän saa hyvän ystävänsä Essi Unkurin.

– Ennakko-odotuksia ei oikeastaan ole, mutta haluan välittää hyvää energiaa. Toivottavasti saamme aurinkoisen päivän Viinijuhlille. Mikä olisikaan siistimpää kuin se, että ihmiset ovat hyvällä tuulella ja mimmeillä kesämekot yllä.

Hänen omaan kesäänsä kuuluu juhannuksen vietto ja lyhyt loma. Juhannussuunnitelmiaan hän valottaa sen verran, että hän järjestää kavereilleen festarit.

– Olen ostanut dj-laitteet ja aion soittaa musiikkia. Toki juonnan samalla. Alunperin minun piti olla Raumalla juontamassa, mutta suunnitelmiin tuli muutos. Ei tämäkään huonolta kuulosta, Voronkova Hurri sanoo veikeästi.

2015

Mikkelin Neito -kisan voitto. Pyrki samana vuonna Miss Suomeksi.