Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaiset Nora ja Mika ovat olleet monessa mukana, mutta Porkkalasta löytyi loppuelämän projekti – "Suhteen pitää olla kunnossa ennen kuin tällaiseen voi lähteä"

Espoolaiset Nora ja Mika Harlo ovat uudistaneet Porkkalan Marinaa, ja työtä riittää edelleen.

Joskus sattuma voi muuttaa elämän suunnan.

Näin kävi Nora ja Mika Harlolle. Espoolainen yrittäjäpariskunta pyörittää nyt kolmatta kesää vierasvenesatamaa Kirkkonummen Porkkalassa.

– Ihan sattumalta nähtiin ilmoitus, että Kirkkonummi haluaa myydä sataman, ja tartuttiin siihen, Mika kertoo.

Yrityksen muina osakkaina ovat Marko Nieminen ja Rami Alanko.

Nyt uudet yrittäjät ovat panneet tuulemaan. He ovat remontoineet vanhan hirsirakennuksen, uudistaneet ravintolan ja tuoneet satamaan lisää ohjelmaa ja aktiviteetteja.

– Tätä on kyllä tehty isolla sydämellä. Täällä on uskomattomia ihmisiä, jotka ovat ottaneet meidät avosylin vastaan, Nora kiittelee.

Sataman sydän on vuonna 1935 valmistunut hirsinen päärakennus. Kun satama siirtyi uusille omistajille, hirsirakennus oli hurjassa kunnossa.

– Meidän ja kolmen rakennusmestarin mielestä tämä oli purkutuomiotalo, mutta tietenkään tätä ei voinut purkaa, Mika kertoo.

Edessä oli mittava remontti. Mittasuhteista kertoo se, että rakennusjätettä kertyi 36 lavallista ja imuauto tyhjensi vintiltä neljä kuormaa sahanpurua.

Mikalla ja Noralla on pitkä kokemus yrittämisestä, ja he ovat olleet mukana monessa. Porkkalan Marina on kuitenkin heidän mukaansa loppuelämän projekti.

– Ei tällaista voi tehdä sillä ajatuksella, että tämän myy, Mika toteaa.

Yrittäjät kehuvat, että vierasvenesatamassa on mukava toimia, sillä asiakkaat ovat yleensä varsin iloisella tuulella.

Remontissa näkyy se, että uudet yrittäjät halusivat satamaan kunnon ravintolan. Päärakennuksessa toimi aiemmin kauppa, mutta uusi isäntäpari remontoi sen ravintolasaliksi.

Kolmen rakennusmestarin mielestä tämä oli purkutuomiotalo.

Pihalle on hankittu Topboxin valmistama liikuteltava keittiö ja baari, joiden katto nousee ylös nappia painamalla. Pienimuotoinen kauppa palvelee satamassa edelleen.

Koska Porkkalan satama ei ole kunnallistekniikan piirissä, Harlot hankkivat oman vedenpuhdistamon. Se valmistaa kellarissa merivedestä puhdasta vettä.

Ruoka- ja viinilista on uudistettu täysin. Mika kertoo suhtautuvansa ravintolaan kunnianhimoisesti.

– Me hoidetaan tätä ravintolaa ihan samalla tavalla kuin me oltaisiin Espalla.

Nora ja Mika ovat molemmat kotoisin Espoosta. Nykyään he asuvat Haukilahdessa. Yhteistä taivalta on takana 14 vuotta.

Miten teidän parisuhteenne on kestänyt tämän projektin?

– Ihan loistavasti, Mika naurahtaa.

– Pitää paikkansa, vahvistaa Nora.

– Suhteen pitää olla kunnossa ennen kuin tällaiseen voi lähteä. Suhde ei ainakaan parane tällaisessa projektissa. Jos on säröjä, niitä tulee varmasti lisää, Mika jatkaa.

Suurin yllätys on ollut Noran ja Mikan mukaan se, miten vaikeaa on ollut saada työntekijöitä. Koronakaranteenit vaikeuttivat tilannetta entisestään.

Porkkalan Marina työllistää kesällä 10–15 henkeä, mutta viime kesällekin sattui päiviä, jolloin Nora ja Mika pyörittivät ravintolaa kaksistaan.

– Mika oli keittiössä, ja minä juoksin tiskin ja keittiön välillä, mutta asiakkaat olivat supertyytyväisiä. Se on sitä yrittämistä. Ei laiteta ovia kiinni vaan palvellaan asiakkaat, Nora sanoo.

Työpäivien jälkeen autossa istui kaksi hiljaista yrittäjää.

– Ei tarvinnut paljon ajomatkoilla keskustella, Nora sanoo.

– Ei, oltiin niin poikki, naurahtaa Mika.

Tänä vuonna työntekijöiden saatavuus on näyttänyt jo paremmalta.

– Viimeiset pari vuotta ovat olleet hirveää taistelua, mutta nyt on ehkä jotain tehty oikein, koska meille oikeasti halutaan töihin, Nora kertoo.

Yrittäjien mukaan työntekijöistä on pidettävä hyvää huolta, jotta he tulevat seuraavanakin vuonna.

– Nora juoksee tarjoilijoiden perässä vesipullon kanssa ja muistuttaa juomisesta, Mika kuvailee.

Vaikka menovesi maksaa ennätyksellisen paljon, yrittäjät odottavat vilkasta kesää.

– Veneilijät tekevät ehkä vähän lyhyempiä reissuja, mutta kyllä minä uskon, että kesästä tulee vilkas, Mika ennakoi.

Porkkalan Marinan kehitys ei pysähdy tähän.

Harlot haluavat purkaa vanhan sauna- ja pesutilarakennuksen, laajentaa pysäköintialuetta ja rakentaa uuden palvelurakennuksen.

Aikataulusta ei ole vielä tietoa. Kirkkonummen rakennus- ja ympäristölautakunta siunasi jo hankkeen, mutta lautakunnan päätöksestä valitettiin Helsingin hallinto-oikeuteen.

Yrittäjien mukaan lisärakennus on tärkeä, jotta paikalle saadaan ympärivuotista toimintaa.

– Tällaisessa paikassa on ihan elinehto, että toiminta kehitetään ympärivuotiseksi ja näin voimme palkata osaavia ammattilaisia vakituisesti, Mika toteaa.