24 000 kohtalontoveria Suomessa: Edes teepussin avaaminen onnistunut, kun hyvinvointiyrittäjä ja perheenäiti Heli Ikonen-Nyfors sai aivohalvauksen – "Uskon, että asenteeni vuoksi olen nyt hengissä"

Aivohalvaukseen sairastuu Suomessa noin 24 000 henkeä vuosittain. Heistä viidesosa on työikäisiä. Heinäkuussa 2021 aivorungon infarkti vei Heli Ikonen-Nyforsin sairaalaan, ja asiasta puhuminen tuo edelleen kyyneleen silmäkulmaan.

Positiivisella elämänasenteella varustettu kahden aikuisen lapsen äiti ja yrittäjä on kuitenkin hyvää vauhtia kuntoutumassa ja palasi keväällä osa-aikaisesti töihin.

– Töihin paluu on tuntunut ihanalta, sillä rakastan omaa työtäni, hierojana ja akupunktiohoitajana toimiva Ikonen-Nyfors kertoo.

Sairaala-aika kesti kolme viikkoa, eikä liuotushoito ollut mahdollinen.

Fysioterapian ja toimintaterapian lisäksi Ikonen-Nyfors teki omatoimisesti erilaisia harjoitteita, kuten kävelyä, joogaa ja meditointia. Myös riittävä lepo oli tärkeässä roolissa.

– Heti magneettikuvien jälkeen otin myös yhteyttä akupunktio-opettajaani ja ystäväni tuli minua jo sairaalaan hoitamaan. Sain akupunktiota ja laser-hoitoa – siis omalla vastuullani. Tiesin ja uskoin, että niistä on apua, ja varmasti näin olikin. Kuntoutusosastolle suunniteltu kahden viikon hoitojakso jäi vain viikon mittaiseksi, Ikonen-Nyfors toteaa.

Alussa tilanne oli karu, eikä edes teepussin avaaminen onnistunut. Aivorungon infarkti oli halvaannuttanut kehon vasemman puolen kokonaan. Edistystä tapahtui kuitenkin joka päivä ja avuksi riensivät Ikonen-Nyforsin aikuiset lapset sekä ystävät. Perhe ja ystävät säikähtivät pahemman kerran, eikä itkuilta vältytty.

– Kaikki itkivät. Ystäväni ja asiakkaatkin. Nyt ehkä vasta jälkikäteen olen itsekin tajunnut, miten isosta jutusta oli kyse, Ikonen-Nyfors sanoo ja kertoo ystävien käyneen sairaalassa ahkerasti – välillä vain pitämässä seuraa ja välillä ulkoiluttaen pyörätuolissa istunutta Ikonen-Nyforsia sairaalan pihalla.

Tapahtunut oli hyvinvoinnin ammattilaiselle ja terveiden elintapojen vaalijalle pysäyttävä shokki, joka laittoi elämän arvot uuteen järjestykseen.

– Infarkti tuntui pään oikean puolen kirvelynä ja kulmakarvojen sekä huulten pistelynä. Verenpaine oli korkea, Ikonen-Nyfors sanoo ja kertoo soittaneensa itse ambulanssin.

Asiasta puhuminen itkettää edelleen – se tuntuu kuin eläisi tapahtunutta uudelleen.

Ikonen-Nyforsin mukaan kuntoutujalla on kaksi vaihtoehtoa: joko lannistua tai päättää selviytyä.

– Positiivinen luonne ja elämän voima kantoivat ja uskon, että asenteeni vuoksi olen nyt hengissä. Ja töissä, Ikonen-Nyfors hymyilee ja kertoo työhön paluun tukena olevan sekä neuropsykologi että neurologian erikoislääkäri.

Aiemmin tehdyt ja fyysisesti rankemmat shiatsu-hoidot odottavat vielä voimien palautumista, mutta akupunktiohoitoihin vihtiläiselle yrittäjälle voi jo varata aikoja.

– Nummelassa on paljon hierojia, mutta taidan olla ainoa, joka tekee perinteistä kiinalaista akupunktiota, Ikonen-Nyfors sanoo.

Ikonen-Nyfors on valmistunut vanhaa kiinalaista lääketiedettä vaalivasta Neijing-koulusta, joka toimii kahdessakymmenessä maassa.

– Koulutus on tosi laaja ja vaikeakin. Se kesti neljä vuotta, mutta totuus on, ettei tästä ikinä valmistu. Ihmisikä ei riitä kaiken oppimiseen, Ikonen-Nyfors hymyilee.

Aivohalvaus

Syntyy yleensä äkisti

Aivohalvaus syntyy yleensä äkisti. Yleisin oire on toispuolinen toisen tai molempien raajojen toimintahäiriö. Mukana on usein puutumisia ja muita tuntohäiriöitä sekä puheentuoton vaikeutta.

Aivoverenvuodossa halvausoireet kehittyvät yleensä hieman hitaammin. Vuodon koosta ja sijainnista riippuen oireet vaihtelevat lievistä, esimerkiksi pelkkänä äkillisenä voimakkaana päänsärkynä ilmenevästä, vaikeisiin, kuten laajaan toispuoliseen halvaukseen, jolloin tajunta usein heikkenee.

Sairaalassa moniammatillinen kuntoutus aloitetaan jo vuodeosastolla. Potilas siirtyy kotiin, kun hänen katsotaan selviytyvän kotioloissa. Potilas jatkaa kuntoutusta kotoa käsin niin kauan kuin edistystä tapahtuu. Sen jälkeen siirrytään harvemmin tapahtuvaan ylläpitävään kuntoutukseen, joka voi jatkua 6–12 kuukautta.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut