Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon kaupunki yrittää rajoittaa telttailua saarilla, mutta onko päätös laillinen? "Hyvä kysymys. En tiedä", vastaa kaupunki

Maanomistaja ei voi rajoittaa jokamiehenoikeuksien käyttöä perusteettomasti.

Espoon kaupunki yrittää rajoittaa jokamiehenoikeuksien käyttöä ulkoilusaarillaan.

Kaupunki esittelee verkkosivuillaan 12 ulkoilusaarta. Sivujen mukaan telttailu on sallittua seitsemässä saaressa ja kiellettyä viidessä saaressa.

Kaupungin mukaan sallittuja telttailusaaria ovat Bylandet, Gåsgrund, Knapperskär, Rövaren, Rövargrundet, Stora Herrö ja Torra Lövö ja kiellettyjä puolestaan Iso Vasikkasaari, Korkeasaari, Kaparen, Pentala ja Tvijälp.

Todellisuudessa kaupunki ei kuitenkaan voi rajoittaa jokamiehenoikeuksien käyttöä noin vain.

– Jokamiehenoikeudella voi pääsääntöisesti leiriytyä siellä missä liikkuminenkin on sallittua, todetaan ympäristöministeriön julkaisussa Jokamiehenoikeudet ja toimiminen toisen alueella.

Ministeriön mukaan maanomistajalla ei ole oikeutta kieltää tai rajoittaa laillista toimintaa maillaan.

– Jokamiehenoikeudella leiriytyvän vastuulla on arvioida, milloin haitan tai häiriön riski kasvaa niin suureksi, että asiasta on sovittava maanomistajan kanssa, ministeriö katsoo.

Kunnilla oli aiemmin mahdollisuus antaa kunnallisia leirintää tai maastossa yöpymistä koskevia rajoituksia. Tämä mahdollisuus kuitenkin poistui vuonna 2003, kun järjestyslaki korvasi kuntien järjestyssäännöt.

Espoon kaupungin liikuntapäällikkö Jari Järvi kertoo, että telttailu on kielletty sen takia, että saaret eivät sovellu telttailuun.

– Kun käyt katsomassa saaria, huomaat heti, että ne eivät sovellu telttailuun, hän sanoo.

Järvi kertoo, että Iso Vasikkasaari ei sovellu telttailuun toimintojensa ja asutuksen vuoksi ja Korkeasaari vaikean maastonsa takia. Kaparen ja Tvijälp ovat hänen mukaansa pieniä saaria, joilla on arka luonto. Pentala puolestaan on museosaari, jolla on asutusta.

Kuka päätöksen on tehnyt?

– En tunne päätösten historiaa.

Onko päätös laillinen?

– Hyvä kysymys. En tiedä.

Pitäisikö asiaa ehkä selvittää?

– Kyllä sitä varmaan pitäisi käydä jossain vaiheessa läpi.

Järvi toteaa hetken harkittuaan, että "ei suositella telttailua" voisi olla parempi sanamuoto kuin telttailun kielto.