Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa luontoon pääsee helposti myös julkisilla liikennevälineillä – poimi tästä toimituksen vinkit kesän retkiin

1 Nuuksion kansallispuisto

Nuuksion kansallispuistoon pääsee bussilla useasta suunnasta. Luontokeskus Haltiaan ja kesäisin Nuuksion Kattilaan saakka kulkee HSL:n bussi 245 (A) Espoon keskuksesta.

Haukkalammelle mentäessä lähin pysäkki on Punjonsuo Haukkalammentien varrella. Pysäkiltä 100 metriä Haukkalammelle päin lähtee oranssi-mustalla vinoneliöllä merkattu yhdysreitti Haukkalammelle. Kävelymatkaa tulee noin kaksi kilometriä.

Nuuksion eteläosiin Siikaniemeen kulkevat Espoon keskuksesta bussit 243 ja 244.

2 Luukin ulkoilualue

Luukin ulkoilualue tarjoaa muun muassa merkittyjä reittejä, erämaisia järviä ja vanhaa metsää. Luukkiin pääsee muun muassa HSL:n bussilla 345, joka lähtee Elielinaukiolta Helsingistä ja ajaa pitkin Vihdintietä. Alueen reiteille pääsee esimerkiksi Luukin ja Kaitalammen pysäkeiltä.

3 Tremansskärrin keidassuo

Tremansskärrin hieno, luonnontilainen keidassuo sijaitsee Kalajärven keskustan läheisyydessä Vihdintien varrella. Lähes neljän kilometrin mittainen luontopolku kiertää suolla, korpilaaksoissa ja kallioisissa metsissä. Suolla polku kulkee pitkospuita. Tremansskärriin pääsee Kalajärvelle kulkevilla busseilla 236 ja 239 Leppävaarasta, 582 Espoon keskuksesta sekä Vihdintien varrelta Elielinaukiolta Helsingistä lähtevällä bussilla 345.

4 Oittaan ulkoilukeskus

Oittaan ulkoilukeskus sijaitsee Bodominjärven rannalla. Alueella on runsaasti tekemistä, muun muassa uimaranta, leikkipuisto ja ulkoilureittejä. Oittaan purolaakson luonnonsuojelualueella kulkee noin 1,5 kilometriä pitkä luontopolku. Oittaan ulkoilukeskukseen pääsee busseilla 246, 246K ja 246T Espoon keskuksesta.

5 Pirttimäen ulkoilualue

Oittaan ulkoilukeskuksesta Kunnarlantietä pohjoiseen sijaitsee Pirttimäen ulkoilualue, josta pääsee Nuuksion suuntaan kulkeville ulkoilureiteille. Pirttimäessä on myös kahvila ja keittokatoksia.

Pirttimäestä pohjoiseen sijaitsee Myllyjärventien varrella sijaitsee yksi Espoon uimarantojen helmistä: eteläisen Myllyjärven uimapaikka. Metsän keskellä sijaitseva järvi on helteisinä viime kesinä ollut harvoja Espoossa, jossa ei ole ollut sinilevää. Tämä on ajoittain aiheuttanut kaaoksen kapealla Myllyjärventiellä ja pienellä pysäköintialueella.

Eteläisen Myllyjärven uimapaikalle pääsee HSL:n busseilla 246 (K,T ja KT) Espoon keskuksesta. Kävelymatkaa Uusitorpan pysäkiltä tulee 1,1 kilometriä.

Samoilla busseilla pääsee myös Pirttimäkeen. Kävelymatka pysäkiltä on 400 metriä.

6 Träskändan puisto ja Glimsinjoen luonnonsuojelualue

Träskändan kartanon puisto ja viereinen Glimsinjoen luonnonsuojelualue tarjoavat rehevää, varjoisaa lehtometsän tunnelmaa.

Järvenperässä sijaitsevaan Träskändan kartanoon pääsee useilla busseilla. Leppävaarasta lähtevät muun muassa 225 ja 227. Espoon keskuksesta Träskändaan pääsee bussilla 566V, 582 ja 582V.

Glimsinjoen luontopolulle pääsee myös Glimsin talomuseolta tai Turuntieltä Jorvin sairaalan kohdalta. Kävelymatkaa Träskändan kartanolle tulee noin 2 kilometriä.

Jorviin pääsee useilla busseilla eri puolilta Espoota, muun muassa runkolinja 200 Leppävaarasta ja Espoon keskuksesta, 549 Tapiolasta, 531 Matinkylästä ja 542 Soukasta.

7 Hanikan luontopolku

Hanikan 5 kilometrin mittainen luontopolku kiertelee merellisissä maisemissa Suinonsalmen, Kaitalahden ja Soukansalmen välillä. Polku soveltuu parhaiten hyväkuntoisille.

Polulle pääsee muun muassa Alakartanontien bussipysäkeiltä, joilla pysähtyvät muun muassa linjat 143 Matinkylästä ja 542, joka lähteen Jorvista ja kiertää Espoon keskuksen ja Latokasken kautta Soukkaan. Soukanväylän puolelta luontopolulle pääsee Matinkylästä lähtevällä bussilla 145.

8 Fiskarinmäki

Espoonlahden pohjukassa sijaitseva pieni luonnonsuojelualue Fiskarinmäki on kaunis retkikohde varsinkin keväällä ja alkukesästä. Alueella kulkee noin kilometrin mittainen luontopolku, jonka varrella voi tarkkailla kesäisin laiduntavaa karjaa.

Luontopolulle pääsee Lasilaaksontien päästä. Julkisilla lähimmäksi pääsee Vanttilasta Kauklahden aseman kautta Lasilaaksoon kulkevalla bussilla 166, jolloin kävelymatkaa tulee noin 500 metriä.

Lähde: HSL Reittiopas, kohteiden verkkosivut.