Ruoan ammattilainen Kati Pohjanmaa ideoi 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ruokatapahtuman.
Espoon juhlavuoden kunniaksi ruoan ja ruokapedagogiikan ammattilainen Kati Pohjanmaa on alkanut selvittää, millainen on espoolainen ruokaidentiteetti.
Pohdintojensa myötä Pohjanmaa on huomannut, että siinä on kolme selkeästi erottuvaa historiallista kerrosta.
Kun Espoosta vuonna 1972 tuli kaupunki, täällä oli noin 100 000 asukasta. 50 vuodessa kaupunki on kasvanut noin 200 000 asukkaalla. Tapiolan rakentaminen toi Espooseen uusia asukkaita Helsingistä. Samalla syntyi kaupunkikulttuuria.
Muuttoliike maaseudulta toi paljon asukkaita Soukkaan, Matinkylään ja Olariin. Lähiöihin ilmestyi keskiolutkuppiloita ja grillikioskeja.
Kolmas muuttoaalto toi maahanmuuttajia etenkin Espoon keskukseen ja Leppävaaraan. Näihin kaupunginosiin alkoi syntyä myös etnisiä ravintoloita.
– Nämä vaiheet selittävät Espoon ruokakulttuurin kerrostuneisuutta ja laaja-alaisuutta, Pohjanmaa sanoo.
Nyt hän haluaa kirkastaa paikallista identiteettiä ruokakulttuurin kautta.

Espoossa on lukuisia ruoka-alan yrityksiä, esimerkiksi Silmusalaatti ja osterivinokkaita tuottava Helsieni toimivat Keran halleilla, samoin panimot Masis Brewery, Tired Uncle Brewing ja 8-bit Brewing.
Ruuat ovat piknik-ruokia, jotka voi valmistaa kotona ja tuoda yhteiseen pöytään.
Espoosta on noin vuosikymmenessä tullut lukuisten panimoiden kotikaupunki. Espoon ensimmäinen panimo on vuonna 2013 perustettu Fat Lizard Brewing.
Ohakune on melko tuore yritys ja se valmistaa limonadeja ja kombuchaa.
Lisäksi Espoosta löytyy Muu-makkaroita valmistavan Meeat:n pääkonttori. Yrityksen innovaatiot tehdään täällä.
Yhdessä syöminen on Kati Pohjanmaan mielestä yksi elämän suurimmista iloista, ja hän haluaa kannustaa ihmisiä tähän.
Espoon juhlaviikko elokuun lopulla on loistava tilaisuus kokoontua yhteen. Pohjanmaa on ideoinut Dinneri Espoossa -tapahtuman, jota vietetään 27. elokuuta ympäri Espoota. Hän laatii suositusmenun, joka sisältää sekä perinteisiä suomalaisia että monikulttuurisia osia. Ruuat ovat piknik-ruokia, jotka voi valmistaa kotona ja tuoda yhteiseen pöytään.
– Toivottavasti myös ravintolat ja kaupat ottavat kyseisellä viikolla valikoimiinsa Dinneri Espoossa -menun.
Dinneri Espoossa -menu koostetaan espoolaisista perinteistä ja tämän päivän ruokatrendestä. Menu rakentuu kalaburgerin ympärille, josta voi valmistaa esimerkiksi piknik-version kala-sandwichinä. Burgerin lisukkeet kuvaavat hyvin Espoon monimuotoisuutta.
– Lisukkeiksi suositusmenuseen tulee muun muassa palsternakkalohkot, lohkoperunat ja porkkanapasta sekä tsatsiki ja hummus, Pohjanmaa miettii.
Jälkiruoka edustaa perinteitä: se on omenapiirakkaa ja vaniljajäätelöä.
Juomasuosituksena on espoolaisia oluita ja espoolaisen Ohakunen limonadi tai kombucha.
– Kokonaisuudessa on varmasti ainakin yksi osa, johon liittyy rakas muisto, vaikkapa Kreikan matkalla syöty tsatsiki, tai muisto kotiseuduista, kuten hummus tai juurekset.
Kati Pohjanmaan roolina on toimia innostajana ja eri toimijoiden yhdistäjänä.
– Toivon, että kauppakeskukset ja asukasyhdistykset lähtevät mukaan toteuttamaan Dinneriä Espoossa.
– Paikallinen omakotitaloyhdistys voi organisoida pöydät sovittuun paikkaan ja järjestää myös ohjelmaa, vaikkapa kitaristin laulattamaan tai runosepän esittämään runojaan. Ihmiset tulevat sitten paikalle piknik-eväineen. Sekin on mahdollista, että ruokailijat tuovat pöydät ja omia tuoleja mukanaan.
Espoo Dinnerin tavoitteena on luoda uudenlaista yhteisöllisyyttä. Parhaimmillaan se voi jäädä pysyväksi tapahtumaksi. Tällä hetkellä Pohjanmaa toteuttaa hanketta vapaa-ajallaan, mutta toivoo espoolaisia toimijoita mukaan tukemaan Espoon ruokakulttuurin kehittymistä. Dinneri Espoossa on osa Espoo 50 -juhlavuoden tapahtumia.