Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tällaista musiikkia tarvitaan tässä hetkessä" – Espoon tuomiokirkon kesäperinne alkaa itävaltalaisella harvinaisuudella

Kesäiset torstai-illat ovat taas klassisen musiikin juhlaa. Urkuyö ja Aarian ohjelmisto on monipuolinen.

Espoon tuomiokirkon kesäperinne, Urkuyö ja Aaria festivaali alkaa harvoin Suomessa kuullulla Franz Schubertin Es-duuri messulla.

– Koko teos henkii majesteetillisuutta, mutta myös syvää rauhaa ja seesteisyyttä, Urkuyö ja Aarian taiteellinen johtaja Tuomas Katajala kuvaa.

Avajaiskonsertin toinen teos, Intende Voci, henkii samaa rauhaa.

Franz Schubert sävelsi molemmat teokset kuolinvuonnaan 1828 ja säveltäjä on ehkä aistinut lähestyvän kuoleman.

Katajalan mukaan teoksia kuunnellessa voi tuntua siltä kuin taivas aukenisi.

– Tällaista musiikkia tarvitaan tässä hetkessä ja maailmantilanteessa. Nyt kannattaa pysähtyä ja antaa kauneuden puhutella, Urkuyö ja Aarian toiminnanjohtaja Jussi Merikanto sanoo.

Avajaiskonsertissa esiintyvät Anu Komsi (sopraano), altto Jenny Carlstedt (altto) Tuomas Katajala (tenori) Johan Krogius (tenori) ja Jussi Juola (basso) sekä Tapiola Sinfonietta ja Tapiolan kamarikuoro. Teosta johtaa kapellimestari Aapo Häkkinen.

Urkuyö ja Aarian avajaiskonsertti kuullaan Tapiolan kirkossa torstaina 2. kesäkuuta. Sama konsertti toistetaan seuraavana päivänä 3. kesäkuuta Helsingin Kallion kirkossa.

Nyt kannattaa pysähtyä ja antaa kauneuden puhutella.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun festivaalin avajaiskonsertti nähdään myös Helsingissä. Muut kesäfestivaalin konsertit järjestetään perinteiseen tapaan Espoon tuomiokirkossa.

Tuomas Katajala ja Jussi Merikanto luotsaavat festivaalin yhdessä ensimmäistä kertaa. Molemmat ovat oopperalaulajia ja he ovat laulaneet kansallisoopperassa samalla lavalla kymmeniä kertoja. Yhteistyö on helppoa.

– Molemmilla on omat vastuualueet ja samalla pystymme sparraamaan toisiamme ja löytämään mahdollisuuksia yhdessä. Urkuyö ja Aarialla on pieni, mutta ketterä organisaatio, Jussi Merikanto sanoo.

Tuomas Katajala suunnittelee ohjelmiston rungon ja Jussi Merikanto miettii, miten taiteelliset visiot toteutetaan.

Kahden edellisen kesän festivaalit ovat jääneet vaisuiksi koronapandemian takia. Nyt konsertteja päästään järjestämään paikan päällä olevalle yleisölle ja ilman rajoituksia.

Katajala ja Merikanto näkevät, että yleisön käyttäytyminen on tällä välin muuttunut. Kaikki eivät vielä ole uskaltaneet lähteä harrastamaan kulttuuria samalla tavalla kuin ennen.

– Ihmiset tekevät päätökset ihan viime hetkellä. 40–50 prosenttia konserttilipuista saatetaan myydä vasta muutamaa tuntia ennen konsertin alkua. Se on järjestäjille aika stressaavaa, Tuomas Katajala toteaa.

– Toivottavasti ihmiset alkavat muistaa, kuinka paljon elävät tapahtumat antavat voimavaroja arkeen, Merikanto lisää.

Kesän konserttitarjonta on hyvin monipuolista ja se sopii kaikenikäiselle yleisölle.

Urkuyö ja Aarialla on pitkä historia, sillä alkava kesä on jo 37. festivaalikesä. Johtajakaksikolla on myös uusia visioita.

– Haluamme laajentaa Urkyö ja Aarian koko Espoon festivaaliksi. Tapiolan lisäksi haluamme järjestää konsertteja laajemminkin Espoon alueella. Haaveilemme, että voisimme tuottaa konsertteja myös talvikaudella. Toivottavasti ensimmäinen kauden ulkopuolinen konsertti voidaan järjestää jo syksyllä tai joulun aikaan, Katajala sanoo.

– Me haluamme olla vahvasti tekemässä espoolaista kulttuuria Espoon kaupungin ja Espoon seurakuntayhtymän kanssa, Merikanto lisää.

Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertit 2.6.–25.8.2022 torstai-iltaisin kello 21 Espoon tuomiokirkossa. Poikkeuksina avajaiskonsertit 2.6. Tapiolan kirkossa ja 3.6. Kallion kirkossa kello 19.

Kesäkuussa kuullaan myös Taiteilijaparit – Tepponen & Greenw & Mikkola (9.6.), Cantores Minores 70-vuotisjuhlakonsertti (16.6.), Juhannusiltamat – Kortekangas & Kozlovski (23.6.) ja Schubertin Winterreise (30.6.).

Liput myynnissä muun muassa Lippu.fi:ssä.