Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jo kolmas espoolainen kauppakeskus saa järjestyksenvalvojat, jotka on koulutettu toimimaan empaattisesti nuorten kanssa – "Pystyneet jopa pelastamaan nuoren hengen"

Maaliskuussa avautuneessa kaupunkikeskus Lippulaivassa on aloittanut kaksi nuorten omaa järjestyksenvalvojaa (Noja).

Järjestyksenvalvojat ovat Securitaksen palkkalistoilla, mutta he ovat saaneet erityistä koulutusta ja ohjausta tehtäväänsä Nuorten Palvelu ry:ltä. Lisäksi näille järjestyksenvalvojille on järjestetty työaikaa nuorten kanssa toimimiseen normaalien järjestyksenvalvonnan tehtävien lisäksi.

Nuoriin oikeudenmukaisesti, tasa-arvoisesti ja empaattisesti suhtautuvien järjestyksenvalvojien toivotaan luovan nuorille luottamusta aikuisiin ja yhteiskuntaan.

Espoolaisista kauppakeskuksista nuorten omia järjestyksenvalvojia toimii myös Isossa Omenassa ja Sellossa. Kaikkiaan Nojia toimii kymmenessä Cityconin kauppakeskuksessa.

Projektisuunnittelija Bea Bergholm Nuorten Palvelu ry:stä kertoo, että kauppakeskuksissa hengailee nuoria kymmenvuotiaasta ylös päin, ja nuorten omat järjestyksenvalvojat on koulutettu toimimaan 10–18 -vuotiaiden parissa.

Nojat kyselevät kuulumisia ja voivat auttaa nuoria vaikkapa ihmissuhdekiemuroissa ja kiusaamistapauksissa.

– Nojat ovat pystyneet jopa pelastamaan nuoren hengen, Bergholm kertoo.

– Työmuotoa ovat kiitelleet niin nuoret kuin yhteistyökumppanimmekin.

Lippulaivassa aikaa viettävien nuorten järjestyksenvalvojina toimivat Pasi ja Joona, jotka ovat tulleet tutuksi osalle alueen nuorista Lippulaivaa edeltäneestä kauppakeskus Pikkulaivasta.

He kertovat tiedotteessa haluavansa pitää huolta, että kaikilla on keskuksessa kivaa ja turvallista. He toivovat tuttuja ja uusia nuoria rohkeasti moikkaamaan ja juttelemaan.

Keskuspäällikkö Karoliina Hurmerinta Cityconilta kertoo tiedotteessa, että Lippulaivaan haluttiin erityisesti nuorten kohtaamiseen koulutettuja järjestyksenvalvojia, koska nuoret viettävät keskuksissa paljon aikaa.

Nuorten toiveesta Lippulaivaan on toteutettu myös istumapaikkoja, latauspistokkeita, kirjastoon pelitila, rauhallisia opiskelutiloja sekä yhteiskeittiö.

Cityconilla on hyviä kokemuksia nuorten järjestyksenvalvojista muista kauppakeskuksistaan.

Kauppakeskus Isossa Omenassa Matinkylässä vuonna 2016 käynnistynyt toiminta palkittiin vuonna 2018 Soste-palkinnolla (LV 17.10.2018).

Palkintoraadin mielestä nuorten omat järjestyksenvalvojat tekevät keskuksista paremmin nuorten hyvinvointia tukevia tiloja.

Noja-työmuodon on kehittänyt Nuorten Palvelu ry:n Nuorten reviireillä -toiminta yhteistyössä Securitas Oy:n ja Citycon Oyj:n kanssa.

Nojat tekevät yhteistyötä muiden tahojen kanssa edistääkseen nuorten asioita moniammatillisesti.

Länsiväylä kertoi nuorten oman järjestyksenvalvojan työstä kauppakeskus Isossa Omenassa maaliskuussa 2019: Nuorista tuli tärkeitä kauppakeskuksille: Isossa Omenassa järjestyksenvalvoja selvittää vaikkapa koulukiusaamista – "Osa on täällä enemmän kuin kotonaan" (LV 13.3. 2019)