Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi kuva kertoo, miten säännöllisesti koronamuunnosten valta vaihtuu – Uusi omikron ehkä jo leviämässä pääkaupunkiseudulle

Tuntuuko, että uusia valtavirukseksi muuttuvia koronamuunnoksia tulee tasaisin väliajoin? Tuntuma on oikea, paljastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kuva, jota johtaja Mika Salminen esitteli torstaisessa koronatilannekatsauksessa.

Kuvasta selviää, että uusi koronan päämuunnos ottaa vallan noin kuuden kuukauden välein.

– Tämä on odotusarvo. Tällaisia tulee. Koska ne tulevat, on vaikeampi asia ennustaa, Salminen sanoi.

Ensin oli alkuperäinen virus, jonka syrjäytti varsin nopeasti alfa. Puolen vuoden päästä alfa joutui antamaan sijaa deltalle – sen sijaan betasta ei koskaan tullut valtavirusta. Delta pysyi käytännössä yksinvaltiaana viitisen kuukautta, kunnes tuli omikron kahtena eri alamuunnoksena (BA.1 ja BA.2).

Aina kun uusi päämuunnos on ottanut vallan, tartunnoissa on ollut piikki.

– Juuri on havaittu, että erityisesti Portugalissa ja eteläisessä Espanjassa uusi omikronin muoto BA.5 on syrjäyttämässä aikaisempia muotoja ja se on aiheuttanut siellä uuden epidemiapiikin, joka ei kuitenkaan ole yhtä suuri kuin aikaisemmin, Mika Salminen kertoi.

Hänen mukaansa on viitteitä siitä, että BA.5 saattaisi olla leviämässä pääkaupunkiseudulla.

– Mitä se sitten tarkoittaa tapausmäärien suhteen, sitä on vaikea ennustaa. Väestössä on kuitenkin jonkin verran vielä alttiutta taudille ja tämä uusi variantti omikronin tapaan väistää rokotussuojaa. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että se ei näytä aiheuttavan vakavampaa tautia ja nykyiset rokotteet näyttävät suojaavan vakavalta tartunnalta yhtä hyvin kuin ennenkin.