Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

67 eri ruokakaupan ja ravintolan valmisannokset pantiin testiin pk-seudulla, ja karu tulos pisti valvojankin mietteliääksi – maanneet ehkä myynnissä liian pitkään

Useat pääkaupunkiseudun ruokakaupat ovat myyneet laadultaan huonoja einesruoka-annoksia. Kyse ollut ehkä liian pitkistä myyntiajoista.

Kaupoissa myydään nykyisin paljon valmiita ruoka-annoksia, jotka on valmistettu ravintolassa tai paikan päällä kaupassa. Useat ruokakaupat ovat myyneet hygieeniseltä laadultaan huonoja einesruoka-annoksia.

Asia selviää Helsingin, Vantaan ja Hyvinkään elintarviketarkastajien tekemästä tutkimuksesta.

Muun muassa valmiiksi pakatuissa pasta-, riisi- ja nuudelipohjaisista annoksista sekä pizzasta ja salaatista löytyi mikrobiologiselta laadultaan huonon arvion saaneita näytteitä.

Huonoksi arvioituja näytteitä oli erityisen paljon kuumentamalla valmistetuissa ruoissa. Tämä viittaa ongelmiin ruokien jäähdytyksessä.

Näytteitä otettiin viime vuonna 67 ravintolasta ja kaupasta Helsingissä, Vantaalla ja Hyvinkäällä.

Laatu oli huono 34 prosentissa näytteistä eli joka kolmannessa. Laadultaan hyviä oli 55 prosenttia ja välttäviä 11 prosenttia. Lainsäädännön edellyttämän alle +6-asteen myyntilämpötilan ylitti 28 prosenttia tutkituista näytteistä.

– Laadultaan huonoksi arvioitujen näytteiden melko iso osuus yllätti. Kyse on ollut ehkä liian pitkistä myyntiajoista, sanoo Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg.

Helsingin kaupungin mukaan suurin osa ruokia vähittäismyyntiin valmistaneista toimijoista ei ollut tehnyt tuotteilleen säilyvyystutkimuksia eivätkä myyntiajat perustuneet tutkittuun tietoon. Näytteeksi otettujen tuotteiden myyntiaika vaihteli kahdesta vuorokaudesta jopa kymmeneen vuorokauteen. Merkintä valmistuspäivästä puuttui osasta tuotteita.

Huonot tulokset johtuivat kaupungin mukaan aerobisten mikrobien ja enterobakteereiden kohonneesta määrästä. Ruuan epähygieeninen käsittely, väärät säilytyslämpötilat sekä liian pitkät säilytysajat lisäävät aerobisten mikrobien kokonaismäärää. Tautia aiheuttavia bakteereita kuten listeriaa ei todettu.

Ravintoloiden kauppaan toimittamien annosten suosio on ollut korona-ajan uusi ilmiö, joka on Åbergin mukaan jo hiipumassa.

– Luulen, että ravintoloissa on palattu takaisin tarjoamaan ruokaa suoraan asiakkaille. En tiedä valmistavatko kaikki projektin aikaiset toimijat enää annoksia vähittäismyyntiin. Valmistajien määrä on vähentynyt ja vakiintunut. Projektissa havaittiin, että uusintanäytteiden myötä tulokset paranivat.

Pakkausmerkinnöissä oli puutteita yli puolella tuotteista. Vain neljän tuotteen merkinnät olivat kunnossa. Kaikissa ravintoloissa valmistettujen tuotteiden merkinnöissä oli puutteita. Yleisimmät puutteet pakkausmerkinnöissä koskivat ainesosaluetteloa ja allergeenien korostamista sekä toimijan nimen ilmoittamista.

– Vähittäismyynnin edellyttämät pakkausmerkinnät ovat ravintoloille uusi asia, Åberg kertoo.