Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

116 miljoonan euron säästöistä syntyi iso riita Espoossa – poliitikkojen näkemykset kaukana toisistaan

Säästöohjelman teossa pitäisi olla realisti, että säästöt pystyttäisiin toteuttamaan, sanoo Inka Hopsu.

Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelman päivittäminen sai neljä Espoon valtuustoryhmää irtautumaan neuvottelutuloksesta torstaina.

Säästöohjelmalla on määrä tasapainottaa kaupungin käyttötaloutta 116 miljoonalla eurolla vuoden 2025 loppuun mennessä.

Säästöjä haetaan muun muassa kaupungin henkilöstöstä, kouluverkosta, kulttuuripuolelta, liikuntapalveluista ja joukkoliikenteestä.

Neuvottelutuloksesta irtautuivat vihreät, keskusta, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu kertoo, ettei vihreät voinut hyväksyä ohjelmaa, joka leikkaisi rankasti lähipalveluja.

– Emme hyväksy sitä, että koulujen lakkautuksia jatketaan seuraavaksi jo yli sadan oppilaan koulujen tai erityiskoulujen kohdalla. Pöydällä ovat muun muassa Koulumäen ja Laurinlahden koulujen lakkautuspäätökset ja valitettavasti säästötavoitteet eivät likimainkaan täyty, vaikka nämäkin esitykset toteutettaisiin.

Kirjastoja ei tulla lakkauttamaan.

Markku Sistonen

Hopsun mukaan koulujen lakkauttamisilla pyritään saamaan noin 7,5 miljoonan euron säästöt. Hänen laskujensa mukaan tämä tarkoittaisi aiempien päätösten perusteella vielä noin kuuden koulun lakkauttamista nyt päätettyjen kolmen lisäksi. Säästöohjelmaan vedoten on päätetty jo Nuuksion, Hösmärinpuiston ja Bembölen koulun lakkautuksista.

Hopsu sanoo vihreiden ryhmän tukevan säästöohjelman tavoitetta saavuttaa talouden tasapaino soteuudistuksen jälkeen, mutta keskusteluun tulisi ottaa myös tulopuolen vahvistaminen.

– Säästöohjelman teossa pitäisi olla realisti, että säästöt pystyttäisiin myös toteuttamaan. Tämä on pelkkä säästösuunnitelma, verojen ja rahastojen tarkastelu uupuu.

Ohjelman henkilöstösäästötavoite on 22 miljoonaa euroa.

– Henkilöstösäästöjä ei vielä allokoitu, mutta isoin osa henkilöstöstä on ensi vuodesta lähtien sivistyspuolella, Hopsu muistuttaa.

Demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Sistonen ihmettelee neuvottelutuloksesta irtautuneita. Hänen mukaansa nyt ei ollut tarkoitus enää käydä keskusteluja siitä, hyväksytäänkö säästöohjelma, vaan tehdä helpotuksia säästöohjelmaan muun muassa koronan tuomien haasteiden vuoksi.

– Kyse ei ole leikkauksista vaan halusta hillitä kulujen kasvua, Sistonen sanoo.

– Kirjastoja ei tulla lakkauttamaan, mutta niiden toimintaa kehitetään. Eikä yhtään koulua ruveta näiden linjausten perusteella lakkauttamaan, Sistonen lisää.

Sistosen mukaan säästöohjelman päivitys toi esimerkiksi kirjastoille lisää rahaa. Lisäksi Espoo-lisän maksuehdoista poistettu velvoite hoitaa sisarukset kotona on tuomassa helpotusta monen lapsiperheen arkeen.

Sistosen mukaan kustannusten nousua on hillittävä, koska soteuudistus on viemässä ison osan Espoon verotuloista.

Veroprosentin tarkistaminen ensi vuodeksi ei kuitenkaan ole mahdollista soteuudistuksen voimaantulon vuoksi, hän muistuttaa.

– Me emme tiedä, kuinka paljon kunta-alan palkkaratkaisu vaikuttaa tai Ukrainan sota. Espoo on huonoimmassa asemassa, kun valtionosuusjärjestelmä ryöstää Espoota.

Mukana sopimuksessa ovat kokoomus, sdp, perussuomalaiset, rkp sekä Liike Nyt. Päivitetystä ohjelmasta päätetään valtuuston kokouksessa 13. kesäkuuta.