Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

14-vuotiaana Matias Rale matkusti kolme tuntia päivässä saavuttaakseen liigapaikan Espoon Hongan riveissä ja nyt hän tähtää korkealle myös kentän ulkopuolella – "Käytin sen ajan tehden läksyjä"

Honka on päässyt alkukaudesta hyvään kiitoon Veikkausliigassa. Nuori puolustaja Matias Rale on tyytyväinen.

Veikkausliigassa pelaava Tapiolan Honka kynti viime kaudella tummissa vesissä. Tänä kesänä meno on muuttunut, ja kauden alku lupaa hyvää espoolaisille jalkapallon ystäville.

Hongan vasen pakki Matias Rale, 21, sanoo tunnelman pukukopissa olevan vapautunut ja rento.

– Olemme yksinkertaistaneet pelitapaamme ja vaihtaneet muodostelmaamme. Se on kaikille helpompaa aiempaan verrattuna. Pelaajien roolit ovat myös vapaampia, kaikki on selkeämpää ja tulosta on tullut, 14-vuotiaana Tikkurilasta Hongan junioreihin siirtynyt Rale todistaa.

Viime kaudella valmentaja Vesa Vasara yritti opettaa pelaajille liian monimutkaista pelitapaa. Palloa pidettiin paljon, mutta hyökkääjät eivät päässeet maalipaikoille eikä tulosta syntynyt. Yleisilme joukkueessa oli tuskastunut.

Tänä kesänä Honka on päässyt hyvin "kuudentoista sisälle" eli rangaistuspotkualueelle luoden paljon maalipaikkoja.

– Tilanteita on riittänyt aivan toisella tavalla kuin viime kesänä, nyt ollaan boxin sisällä ja siellä yleensä tapahtuu, Rale sanoo.

Honka ei ole hävinnyt toukokuun loppuun mennessä ainoatakaan kotipeliä, vaikka kaksi ensimmäistä ottelua oli siirretty Bolt Areenalle Helsinkiin.

Itseluottamus kasvaa peli peliltä.

Matias Rale

Myös espoolainen yleisö on havahtunut Hongan nykymenoon. Viimeisessä kotiottelussa Ilvestä vastaan Tapiolan Urheilupuiston putkikatsomon lehtereille oli löytänyt jo 1 206 silmäparia.

Toista kauttaan Hongan edustusjoukkueessa pelaava Rale kertoo joukkueen tavoitteen kauden päätteeksi olevan eurokentillä. Tämä tarkoittaa sitä, että Hongan pitää olla runkosarjan päätteeksi kuuden joukossa.

Vasenjalkainen Rale on tehnyt pitkän matka päästäkseen pelaamaan Veikkausliigaa. Ollessaan 14-vuotias juniori hän kulki Tikkurilasta julkisilla Espooseen harjoituksiin.

– Matkaan meni puolitoista tuntia suuntaansa junalla ja bussilla. Käytin sen ajan tehden läksyjä. Halusin Veikkausliigaan, mutta tiedostin koulun tärkeyden.

Lukion alkaessa Rale muutti pysyvästi Espooseen.

Espoolaistunut ja nykyisin Tapiolan keskustassa asuva Rale on ollut vuoden mukana myös U21-vuotiaiden maajoukkueessa.

Ralen viime kesän pelikaveri Niklas Pyyhtiä – joka on tuttu myös nuorten maajoukkueesta – lähti viime syksynä Serie A:n Bolognan organisaatioon.

Kiinnostavatko Ralea kansainväliset kentät?

– Tällä hetkellä pelaan oikealla tasolla. Minun pitää saada vielä lisää pallollista rauhallisuutta, mutta ulkomaat kiinnostavat, Rale sanoo.

Ralella on kunnianhimoisia suunnitelmia myös pelaamisen ohella. Hän on ennättänyt käydä kahdesti oikeustieteellisen pääsykokeissa.

– Vielä jännitetään tuloksia, mutta eipä sinne kiire ole. Tässä ennättää vielä opiskelemaan, nyt nautitaan pelaamisesta ja kesästä.

Hongan kesä näyttää mielenkiintoiselta. Harjoitusten ilmapiiri on rento, ja kesäkuun alun liigatauolle joukkue jäi sarjakolmosena.

Myös Ralelle toinen vuosi liigassa on helpompi kuin edellinen.

– Nyt tuntee kaikki joukkueet ja edustusjoukkueen rutiinit ihan toisella tavalla. Tietää vastustajat ja niiden pelitavat. On ihan eriliasta valmistautua peliin, ja itseluottamus kasvaa peli peliltä.