Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huomasitko? Vielä 1980-luvulla hehkutettu omakotitalojen rakennusmateriaali katosi miltei tyystin – "Ihan yksittäisiä tapauksia on vuodessa"

Kivitalojen suosio väistyi puisten pientalojen rakentamisen tieltä. Tiilitalot on unohdettu lähes kokonaan.

Puutalot ovat lyöneet rajusti läpi pientalomarkkinoilla.

Esimerkiksi Vantaalla noin 90 prosenttia paraikaa rakennettavista pientaloista tehdään puusta.

Rakennusvalvontapäällikkö Risto Levanto muistaa ajan, jolloin suosiossa olivat kivitalot. Sitä ennen oli tiilitalojen kulta-aika. Tänä päivänä uutta kotia rakentavat näyttävät unohtaneen tiilen, sillä rakennuslupaviranomaiselle tiilitalosuunnitelmia esitetään enää hyvin harvoin.

– Ihan yksittäisiä tapauksia on, yksi tai kaksi vuodessa. Ehkä tiilitalojen rakentaminen on tällä hetkellä pois muodista, Levanto tuumii.

Vaikka puu kiinnostaa, hirsirakentamisen suosio ei ole Levannon mukaan kasvanut merkittävästi. Esimerkiksi Vantaalle rakennettavista pientaloista hirsitaloja on vuositasolla noin 3–5 prosenttia.

Hän täsmentää, että hirsitalot on tehty lamellihirsistä, joiden pinta on suora, lankkumainen.

Hirsi on arvokkaampi kuin moni muu materiaali.

Kotowood Oy:n toimitusjohtaja Henrik Pylvänen

– Perinteisestä pyöröhirrestä rakennettavalle talolle ei ole Vantaalla haettu lupaa aikoihin.

Kotowood Oy:n toimitusjohtaja Henrik Pylvänen tietää, ettei hirsi ole pääkaupunkiseudulla talon runkona kovin tavanomainen. Se herättää hänessä ihmetystä.

– Hirsi on huikea materiaali, jota voitaisiin käyttää paljon nykyistä enemmän.

Pylvänen kuvaa tyypillistä hirsitalosta kiinnostunutta asiakasta.

– Ympäristötietoinen ja laatutietoinen, sillä onhan hirsi arvokkaampi kuin moni muu materiaali. Hirsitaloon muuttavat arvostavat laadukasta sisäilmaa ja ehkä kotimaisuudellakin on merkitystä.

Rakennusvalvontapäällikkö Levanto toteaa, että hirsirakentamisessa on ollut kauttaaltaan vaikeuksia äänen eristävyydessä. Yleensä tarvitaan lisäeristämistä.

Eristeiden lisääminen on Levannon mukaan vaikeaa jälkikäteen, talon jo valmistuttua.

– Hankaluuksia on tiedossa, jos tilataan vaikkapa messuilla nähty hirsitalo talotoimittajalta ottamatta huomioon Vantaan äänieritysvaatimuksia.

Pylvänen toteaa rakennusvalvonnan olevan oikeassa lisärakenteiden tarpeesta meluisilla alueilla.

– Juuri tuosta syystä emme lähde rakentamaan hirsitaloja valtaväylien varrelle.

– Äänieristäminen vaatisi hirren lisäksi kaikkea muuta materiaalia: betonia, tiiltä, paksuja kipsilevyjä. Sellaista taloa me emme halua rakentaa, Henrik Pylvänen sanoo