Meneekö 17 000 e/kk rikki? – Uuden hyvinvointipomon palkasta päättävät poliitikot vaikenevat loppuun asti

Joona Räsäsen mukaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen uuden johtajan Sanna Svahnin tulevaa palkkaa on haarukoitu sen pohjalta, mitä muilla alueille johtajille maksetaan.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuejohtajaksi valitun Sanna Svahnin johtajasopimus on aluehallituksen päätettävänä ensi maanantaina, kertoo Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Mia Laiho (kok.) Länsi-Uusimaa-lehdelle.

Sopimuksessa määritellään muun muassa hyvinvointialuejohtajalle maksettava palkka.

Aluehallitus valtuutti Laihon neuvottelemaan johtajasopimuksesta Svahnin kanssa tietyin reunaehdoin.

– Esimerkiksi hyvinvointialuejohtajan palkkatasoa on haarukoitu sen pohjalta, mitä muilla alueille johtajille maksetaan. Palkkajohtajaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta ei tule, mutta ottaen alueen haasteet huomioon, ei palkkaus mistään alhaisemmastakaan päästä ole, kommentoi johtajasopimusta aluehallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Joona Räsänen (sd.).

– Palkka on kohtuullinen ja on linjassa muiden hyvinvointialuejohtajien palkkojen kanssa, vahvistaa Mia Laiho.

Suurten hyvinvointialueiden johtajien palkat ovat herättäneet kevään aikana runsaasti julkista keskustelua. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue on 21 hyvinvointialueesta neljänneksi suurin.

Pohjois-Pohjanmaa löi lukkoon jo alkuvuodesta hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoman palkan. Hänen kokonaispalkakseen muodostui 17 400 euroa.

– Sillä on ollut ohjaavaa vaikutusta kaikkien muidenkin alueiden päätöksiin. Olisi ollut hyvä, että alueet olisivat koordinoineet palkka-asiaa keskenään, koska päätöksellä on seurannaisvaikutuksia muuhunkin, esimerkiksi seuraavan tason palkkoihin. Toki tässä on hyvä huomioida myös se, ettei parin miljardin euron toimintojen pyörittäminen ole mitään pienimuotoista hommaa, Räsänen sanoo.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen menokehys on yli 2 miljardia euroa.

Hyvinvointialueilla on haettu vertailukohtia johtajien palkkoihin muun muassa sairaanhoitopiirien ja kaupunginjohtajien palkoista.

Marraskuussa 2021 julkaistujen verotietojen mukaan esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husin silloisen toimitusjohtaja Juha Tuomisen ansiotulot olivat edellisvuonna 212 385 euroa eli noin 17 700 euroa kuukaudessa.

Sanna Svahn valittiin Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuejohtajaksi toukokuussa. Hän on koulutukseltaan lääketieteen tohtori ja työskentelee tällä hetkellä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen muutosjohtajana sekä Espoon perusturvajohtajana. Aikaisemmin hän on toiminut Espoon terveyspalvelujen johtajana, sitä ennen johtotehtävissä Attendolla.

Hyvinvointialuejohtaja vastaa kaksikielisen hyvinvointialueen ylimpänä viranhaltijana uuden organisaation kokonaisjohtamisesta, johtaen sen toimintaa, hallintoa ja taloutta. Hän vastaa aluevaltuuston ja -hallituksen palvelutoiminnalle asettamien strategisten, toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Hän johtaa hyvinvointialueen valmisteluvaiheessa tilapäistä muutosorganisaation ohjausryhmää ja operatiivista johtoryhmää.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Länsi-Uusimaa-lehdessä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut