Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt on upeaa! Silmäkulmia kostuttavat juhlanäytökset kruunaavat Espoon tanssiopiston oppilaiden sinnikkään työn

Espoon tanssiopiston oppilaat ja opettajat ovat aivan innoissaan siitä, että taitoja voi viimeinkin esitellä oikealla näyttämöllä oikealle yleisölle.

Koronan vuoksi viivästyneet Juhlan aika – Espoon Tanssiopisto 40 vuotta -esitykset nähdään Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa 7. ja 9. kesäkuuta.

Pahimpaan korona-aikaan baletin ja muiden tanssien hienouksia opeteltiin etäyhteyksillä niin, että opettaja oli salissa ja oppilaat tanssivat kotona.

– Ihan kaikilla ei into säilynyt, apulaisrehtori Sanna Leino harmittelee.

– Hyvä uutinen on se, että pidempään harrastaneet ovat pysyneet mukana.

Joulunäytöksessä tanssin ilo huokui jokaisesta esityksestä. Leinon mukaan siinä tuli opettajillekin tippa silmään. Kaikille kiteytyi, miksi tunneilla käydään.

– Pitkän harjoittelun kruunaa se, että oppilaat pääsevät oikean yleisön eteen tanssimaan.

Iso ilonaihe Espoon tanssiopistossa on myös se, että ensi syksynä päästää jälleen aloittamaan tunnit ainakin kuudessa päiväkodissa.

Tulevaisuus näyttää 40 vuotta täyttäneessä tanssikoulussa muutenkin hyvältä.

Liikkumisen ilosta pääsevät nauttimaan jo 1–3-vuotiaat yhdessä aikuisen kanssa.

– Yli 3-vuotiaat jäävät puolen tunnin mittaiselle tanssitunnille ilman aikuista. Asiat tehdään tanssi edellä eli lapsilla on mahdollisuus tutustua kehoonsa ja mahdollisuuksiin liikkua.

Sekä Tapiolassa että Matinkylässä toimii poikien ryhmä, mutta Sanna Leinon mukaan ryhmät ovat lähtökohtaisesti sekaryhmiä. Poikien ryhmissä harjoitukset mietitään enemmän poikien maailman näkökulmasta. Tanssi ja musiikki ovat tietenkin aina läsnä.

– On ikuisuusprojekti saada pojat kiinnostumaan tanssista. Jääkiekko, jalkapallo ja tennis dominoivat.

– Tanssii tähtien kanssa ja muut television tanssiohjelmat ja muun muassa tiktok ovat lisänneet kiinnostusta tanssia kohtaan, Leino arvioi.

Espoon tanssiopistossa on myös aikuisten tunteja.

– Meille on tullut ihanan paljon sellaisia harrastajia, jotka ovat tanssineet lapsena ja nuorena. Nyt he tuovat omat lapsensa tunneille ja tulevat samalla itsekin. Meille tulee tunneille myös jo kolmatta sukupolvea, iloitsee Sanna Leino, joka on itsekin aloittanut tanssin samassa koulussa.

Laki taiteen perusopetuksesta tuli voimaan vuonna 1993, ja se on vienyt taideopetusta paljon eteenpäin.

– Siitä alkoi järjestelmällinen opetuksen kehittäminen.

– Esimerkiksi jokaisessa tanssilajissa on opetussuunnitelma, joka on opettajan työväline. Sen on tarkoitus taata, että kaikki saavat samanlaisen opetuksen. Kun ryhmän opettaja vaihtuu, hän tietää, mitä ryhmä jo osaa.

Espoon kaupunki tukee Espoon tanssiopiston toimintaa ja se saa myös valtionapua. Ne ovat toiminnan perusta, ja lukukausimaksut ovat kohtuulliset. Vähävaraiset voivat hakea vapaaoppilaspaikkaa, ja niitä myönnetään vuosittain noin kymmenen.

– Uskon, että saamme taloudellista tukea myös tulevaisuudessa, koska tanssiopetuksen asema on Espoossa hyvin vakiintunut ja päättäjät kokevat tärkeäksi, että lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus harrastaa, Sanna Leino sanoo.

– Lapsilla ja nuorilla on tanssitunnilla mielekästä tekemistä hyvässä porukassa. Vaikka joskus vähän väsyttää, tunnille halutaan lähteä, koska kaverit ovat siellä. Ryhmästä muodostuu hyvin tiivis.

Joulu- ja kevätnäytökset ovat tärkeitä, koska lapset ja nuoret pääsevät tuomaan taitonsa esille ammattilaisten ympäristössä, Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalin lavalla.

– Me opetamme taidetanssia, joka on tarkoitettu teatterin lavalle. Toki tanssia voidaan viedä kouluihin, kaduille ja vanhainkoteihin, mutta opetuksellisesti näytökset ovat tärkeitä.

Espoon Tanssiopisto antaa laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta. Opistossa voi harrastaa lastentanssia, poikien tanssia, klassista balettia (esibaletti, alkeisbaletti, baletin jatkoluokat), nyky-, jazz-, karakteri- ja steppitanssia. Aikuisille on tarjolla avoimen opetuksen tunteja.

Pääainevaihtoehdot Espoon Tanssiopistossa ovat 9-vuotiaasta alkaen klassinen baletti tai nykytanssi ja 12-vuotiaasta alkaen myös jazztanssi.

Juhlan aika – Espoon Tanssiopisto 40 vuotta -esityksiä on 7. ja 9. kesäkuuta Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa yhteensä neljä:

Esitys 1 tiistaina 7.6. kello 17.30, esitys 2 tiistaina 7.6. kello 19.30, esitys 3 torstaina 9.6.2022 kello 17.15 ja esitys 4 torstaina 9.6. kello 19.00.

Lipunmyynti on osoitteessa www.lippu.fi.