Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen Vuornos: Espoon päättäjät sopineet noin 10 koulun lakkauttamisesta – "Vihreät yrittää sekoittaa pakkaa"

Espoossa pyritään lakkauttamaan vielä monta koulua niiden kolmen lisäksi, joiden alasajosta on jo päätetty, sanoo Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok.).

Noin kymmenen koulun lakkauttaminen sisältyi jo alkuperäiseen Taloudellisesti kestävä Espoo -säästöohjelmaan, eikä viime viikolla päivitettyyn versioon tullut tässä suhteessa muutoksia, Vuornos huomauttaa.

Päivitetyn säästöohjelman ulkopuolelle jäi neljä viime viikolla valtuustoryhmää. Vihreät jättäytyi pois, koska ryhmä vastustaa koululakkauttamisten laajenemista yhä isompiin yksiköihin kuten esimerkiksi Laurinlahden kouluun.

Vihreät on jo syksystä 2020 asti vastustanut koulusäästöjä. Syksyllä 2020 säästöohjelmaa hyväksyttäessä valtuustossa seitsemän ryhmää äänesti sen puolesta ja kolme oli vastaan.

Vuornoksen mukaan Laurinlahden koulu ei kuulu säästöohjelmaan vaan ohjelma koskee vain ”hyvin pieniä kouluja”.

– Vihreät yrittää sekoittaa pakkaa, on Vuornoksen näkemys.

Vuornoksen mukaan Espooseen rakennettavista uusista kouluista pyritään tekemään niin isoja, että lakkautettavien koulujen oppilaat mahtuvat jatkossa niihin. Vuornos ei kerro lakkautusuhan alla olevien koulujen nimiä.

Ei missään nimessä.

Henrik Vuornos ajatuksesta korottaa kuntaveroa (kok.)

– Kyse on pienistä kouluista. Valmistelut ovat vielä kesken, ja nämä tulevat päätöksentekoon normaalissa järjestyksessä, Vuornos sanoi Länsiväylälle maanantaina.

Kouluverkkoratkaisuilla pyritään saamaan yhteensä noin 7,5 miljoonan euron säästöt.

Lue aiempi juttu: 116 miljoonan euron säästöistä syntyi iso riita Espoossa – poliitikkojen näkemykset kaukana toisistaan

Säästöohjelma tehtiin ja päivitettiin, jotta opetuksesta ei tarvitsisi säästää, Vuornos sanoo.

– Yleishenki on se, että kaikesta muusta säästetään paitsi opetuksesta. Mikäli emme tee rakenteellisista muutoksia ja suunnitelmallisia säästöjä, joudumme käyttämään juustohöylää, mikä iskee juuri opetukseen.

Hänen mukaansa säästöohjelmaan tehtiin päivityksen yhteydessä myös merkittäviä tulopuolen lisäyksiä – esimerkiksi asiakas- ja käyttömaksujen korotuksia 14 miljoonan euron edestä.

– Ei missään nimessä, Vuornos vastaa veronkorotuskysymykseen.

– Sote-uudistus ei voi johtaa siihen, että menisimme palkan- tai eläkkeensaajien pussille.

Se, että neuvottelupäätöksestä irtautui neljä valtuustoryhmää, ei Vuornosta yllättänyt. Hän muistuttaa, että päivitetyllä säästöohjelmalla on kuitenkin vankempi valtuuston tuki kuin alkuperäisellä ohjelmalla, koska kahdeksan hengen perussuomalaisten ryhmä on tällä kertaa ohjelman takana.

Perussuomalaisten Henna Kajava kertoo toimitukselle lähettämässään viestissä, että heidän kynnyskysymyksenään oli maksullisen pysäköinnin laajentamisesta luopuminen.

Kompromissin perussuomalaiset tekivät kotihoidontuen kuntalisän suhteen.

– Olemme vastustaneet kotihoidontuen kuntalisän leikkaamista. Suostuimme kompromissiin, Kajava avaa.

Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelmalla on määrä tasapainottaa kaupungin käyttötaloutta 116 miljoonalla eurolla valtuustokauden 2025 loppuun mennessä ja laskea investointitasoa kymmenellä prosentilla vuosina 2021–2030.

– Sote-uudistuksen myötä kaupungin budjetti lähes puolittuu, joten suhteellinen velkaantuminen lähes tuplaantuu, Vuornos laskee.

Kaupunginhallitus hyväksyi päivitetyn säästöohjelman tänään maanantaina. Ohjelmasta päätetään valtuustossa 13. kesäkuuta.

Edit 7.6. kello 21.03: Lisätty otsikkoon noin-sana, jotta otsikko vastaa tarkasti haastattelun sisältöä.