Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa parveilee tällä viikolla Euroopan kaupunkien päättäjiä, joita saattaa odottaa karvas yllätys – "Jokaisella kaupungilla on omat haasteensa"

Euroopan suurten ja keskisuurten kaupunkien päättäjät keskustelevat Ukrainan tilanteesta ja ilmastohaasteista Otaniemen Dipolissa.

Espoossa parveilee tällä viikolla Euroopan kaupunkien päättäjiä.

Pääteemana on kaupunkien ilmastojohtajuus, yhteiskehittäminen kumppanien kanssa ja nuorten osallisuus.

Ohjelmassa on paneelikeskusteluja ja kaupunkien johtavien poliitikkojen tapaamisia, joissa yhtenä teemana on Ukrainan kaupunkien auttaminen.

Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Henna Partanen (vihr.) pitää hyvänä, että Euroopan suuret kaupungit pyrkivät yhdessä pohtimaan keinoja tukea sodan keskelle joutuneita ukrainalaisia kaupunkeja jälleenrakennuksessa. Eurocities-verkoston jäseninä ovat Harkova, Kiova, Lviv ja Odessa.

– Eurooppalaiset kaupungit, Espoo mukaan lukien, ovat tukeneet Ukrainaa myös taloudellisesti, mutta jälleenrakennuksessa on valtava työ. Rahan lisäksi tarvitaan osaamista ja parhaiten käytäntöjen jakamista.

Partasta kiinnostaa myös se, miten Ukrainan lähimaissa, kuten Puolassa, pärjätään.

Ilmastopaneelissa esimerkkinä nousee Tukholma, jonka edustajat kertovat, miten naapurissa haasteita on ratkottu.

– Kansainvälisissä tapahtumissa tunnistaa, missä olemme hyviä ja missä meillä on kehittämisen varaa. On mahdollista, että Espoo on tietyissä asioissa erittäinkin hyvä emmekä osaa sitä arvostaa.

Partanen pohtii myös, tuleeko eurooppalaisille kollegoille yllätyksenä, että ilmastojohtajaksi julistanutta kaupunkia lämmitetään vielä kivihiilellä.

– Jokaisella kaupungilla on omat haasteensa. Meillä ei ole samanlaisia liikenneruuhkia kuin Pariisissa, mutta lämmitys on yhä haaste, vaikka sen järjestämiseksi on selkeät tavoitteet ja suunnitelmat olemassa.

Oulusta paikalle saapuu kymmenen hengen iskujoukko, joka koostuu luottamushenkilöistä ja viranhaltijoista.

– Avoimin mielin tulemme kuuntelemaan ja katselemaan. Suurin osa ei ole aiemmin osallistunut tapahtumaan. Nyt osallistuminen oli helpompaa, kun tapahtuma järjestettiin Suomessa, Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä (kesk.) kommentoi.

Hän on tyytyväinen Espoon rakentamaan ohjelmaan ja toteaa, että aiheet linkittyvät Euroopan alueiden komiteaan, jonka jäsen Vehkaperä on.

Kyse ei ole yhdestä kokoontumisesta. Työtä jatketaan ympäri vuoden.

– Tarkoitus on, että eri kaupungit verkostoituvat ja löytävät yhteisiä teemoja hankkeille, joihin voi hakea EU-rahoitusta. Suurilla kaupungeilla on omat haasteensa. Niiden tunnistaminen on tärkeää, Henna Partanen sanoo.