Espoossa ollaan eri mieltä siitä, kuinka monen koulun lakkauttamisesta Taloudellisesti kestävä Espoo -sopeutusohjelman (Take) yhteydessä on puhuttu.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos sanoi maanantaina Länsiväylälle (LV 6.6.2022), että säästöohjelmassa on sitouduttu "noin kymmenen pienen koulun" lakkauttamiseen.
Vuornos ei suostunut nimeämään lakkautusuhan alla olevien koulujen nimiä.
Vuornoksen kommentit aiheuttivat kipakkaa keskustelua muun muassa Länsiväylän Facebook-sivulla. Espoolaispäättäjät ovat tähän asti varovaisia avaamaan säästöjen vaatimia toimia.
Demarien valtuustoryhmän puheenjohtajan Markku Sistosen sanoo nyt, että Vuornoksen tulkinta perustuu johonkin muuhun kuin valtuuston neuvottelutoimikunnan sopimaan säästöohjelmaan.
– Vuornoksen puheet kymmenen koulun lakkauttamisesta eivät pidä paikkansa. Tällaiset puheet on kaupunginhallituksen puheenjohtajalta edesvastuutonta puhetta. Tämä on aiheuttanut turhaa huolta ja hämmennystä. Me pidämme kiinni siitä, mitä neuvotteluissa on sovittu, Sistonen sanoi Länsiväylälle tiistaina.
Sekä kokoomus että sosiaalidemokraatit ovat sitoutuneet viime viikolla päivitettyyn ohjelmaan. Myös perussuomalaiset, rkp ja Liike Nyt ovat mukana sopimuksessa.
Sen sijaan vihreät, keskusta, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit irtautuivat päivitetystä ohjelmasta viime viikolla.
Markku Sistosen mukaan säästöohjelmassa on sovittu kahdeksasta koulusta ja näistä kuudelle on jo löydetty ratkaisuja.
– Nuuksio ja Bemböle on lakkautettu ja Hösmärinpuisto päätetty lakkauttaa. Komeetan yksikön lakkautuspäätös on tehty jo vuosia sitten ja oppilaiden mahtumista Kuitinmäkeen selvitellään. Lahnuksen koulu lakkautetaan, ja oppilaat siirretään Kalajärven kouluun. Pakankylän koulu yritetään tehdä Monikon koulun kaltaiseksi niin, että kouluun tulisi sekä suomen- että ruotsinkielisiä, Sistonen luettelee.
Sistosen mukaan auki on siis enää vain kahden koulun tilanne, joista toinen on Koulumäen koulu. Se on erityiskoulu, jossa annetaan yksilöllistettyä opetusta.
Sistosen mukaan Koulumäen koulun kanssa ei tehdä äkkinäisiä päätöksiä, vaan tilanne on päätetty selvittää kunnolla.
– Tämän Taken puitteissa ei uusia kouluja tulla lakkauttamaan. Me pidämme siitä huolen, Sistonen vakuuttaa.
– Olemme sopineet neuvotteluissa, että teemme selvityksiä, joissa arvioidaan eri alueiden oppilasmäärien kehitystä. Näissä asioissa ei sikälikään pidä tehdä hätiköityjä päätöksiä, että korona on aiheuttanut oppimisvelkaa.
Länsiväylässäkin esillä ollut Laurinlahden koulun mahdollinen lakkauttaminen ei ole osa säästöohjelmaa, Sistonen muistuttaa.
– Emme tee päätöksiä ennen kuin tiedämme paljonko alue kasvaa.
Henrik Vuornos korostaa puhuneensa maanantaina "noin 10 koulusta", jotka ovat olleet lakkautusuhan alla. Vuornos arvioi Sistosen tulkinneen hänen aiempia kommenttejaan liian jyrkästi.
– Puhumme Sistosen kanssa täsmälleen samasta asiasta, Vuornos sanoi Länsiväylälle tiistaina illalla.
Päivitetyn tasapainotusohjelman ulkopuolelle jäi neljä valtuustoryhmää, muun muassa vihreät, jotka pitävät säästöohjelmaa epärealistisena. Vihreät ovat vastustaneet koulusäästöjä syksystä 2020 lähtien, jolloin alkuperäistä talouden sopeutusohjelmaa viilattiin.
Valtuustoryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu (vihr.) sanoi viime viikolla Länsiväylälle (LV 4.6.2022), että säästöohjelma voisi tarkoittaa vielä kuuden koulun lakkauttamista jo päätettyjen kolmen lisäksi.
Säästöohjelmalla on tarkoitus tasapainottaa kaupungin käyttötaloutta 116 miljoonalla eurolla vuoden 2025 loppuun mennessä ja laskea investointitasoa kymmenellä prosentilla vuosina 2021–2030.
Kaupunginhallitus hyväksyi säästöohjelman kokouksessaan maanantaina.
Valtuuston päätettäväksi päivitetty talouden sopeutusohjelma tulee ensi maanantaina 13. kesäkuuta. Odotettavissa on todennäköisesti kipakkaa keskustelua.
Edit klo 21.18: Lisätty Henrik Vuornoksen kommentti.