Seitsemän jäsentä, keski-ikä 73 vuotta – tämä espoolainen taidejengi on tehnyt taidetta yhdessä 10 vuotta, ja nyt he pitävät juhlanäyttelyn: "Tätä päivää on odotettu kaksi vuotta"

Taide pitää seniorit liikkeessä. Uuden oppiminen tuo iloa.

Taide merkitsee elämäniloa, ystäviä ja yhdessä tekemistä, määrittelee Taidejengi ArtSirius -ryhmään kuuluva Laila Suokorte. Tällä hetkellä 7-jäsenisen ryhmän keski-ikä on noin 73 vuotta.

Taidejengi ArtSirius on taiteentekijöiden yhteisö, jonka juuret ovat Espoon työväenopiston kuvataiteen kolmivuotisissa perusopinnoissa. He ovat harrastaneet taiteen tekemistä yhdessä runsaat kymmenen vuotta.

Taiteen PalOa -juhlanäyttelyn piti olla keväällä 2020, sitten joulukuussa 2020 ja kolmas yritys oli keväällä 2021. Neljäs kerta toden sanoi. Nyt juhlanäyttely on avattu Tapiolassa Espoon kulttuurikeskuksen Ahjo-näyttelytilassa.

70 teoksen lisäksi juhlanäyttelyssä on graafikko Sakari Hallikaisen Espoon kaupungin avustuksen turvin koostama valokuva-video Taidejengin historiasta. Siinä kerrotaan muun muassa roskismuraalista, jonka taidejengiläiset toteuttivat As Oy Nuotta-Ateljéen jätekatoksen seinälle.

Esillä on myös ryhmään kuuluvan Marja Tulanderin video espoolaisen hoivakoti Puistohelmen maalausprojektista. Taidejengi ideoi yhdessä hoivakodin asukkaiden kanssa kuvamaailman ja toteutti Puistohelmen vuodenajat -maalausprojektin puutarhan muuriin.

Näyttelyn taiteilijat ovat Anneli Erhola, Helena Rantanen, Matti Rintala, Maija Sarviharju, Laila Suokorte, Tuulikki Tammenaho ja Marja Tulander.

– Kuoleman jälkeenkin me kokoonnumme ja siksi ryhmän nimikin on Sirius. Olemme sitten tähtipölyä, ryhmäläiset vitsailevat näyttelyripustusta viimeistellessään.

Vaikka kaikilla on takanaan sama peruskurssi, jokainen jäsen on omassa työskentelyssään jatkanut eri suuntiin. Näyttelyssä on muun muassa grafiikkaa, helmitöitä, maalauksia ja valokuvia.

– Tätä päivää on odotettu kaksi vuotta. On kivaa, että kipinä taiteen tekemiseen on säilynyt kaikilla. Nyt tunnelma on iloinen ja toiveikas, Helena Rantanen sanoo.

Luova tekeminen jatkuu voimallisesti. Korona-aikana kukin ryhmäläinen osallistui mieleiselleen työväenopiston kurssille etäyhteyksien avulla. Keskenään ryhmä piti yhteyttä WhatsAppilla.

– Kun me yli seitsemänkymppiset jouduimme lukkojen taakse kotiin, oman taiteen tekeminen kantoi eteenpäin, Marja Tulander sanoo.

Taidejengiläisillä on jatkuva halu kehittää omaa osaamistaan ja he haluavat esimerkillään kannustaa muita senioreja luovaan ja antoisaan yhdessä tekemiseen. Taidejengiläiset ovat järjestäneet monta yhteisnäyttelyä ja lukuisia omia näyttelyitä.

– Meidän sanomamme on, että on mahdollista tehdä ja ystävystyä vanhoillakin päivillä, Tuulikki Tammenaho muistuttaa.

– Taidejengiläiset ovat tehneet yhdessä retkiä, olemme esimerkiksi käyneet yhdessä Tallinnassa ja Tukholmassa ja taiteilleet luonnossa, Anneli Erhola jatkaa.

ArtSiriuksen kotipesänä on ollut Galleria Villisika Soukassa, mutta kun talo nyt puretaan, on löydettävä uusi paikka.

Yhteisissä töissä taidejengiläiset ovat ottaneet kantaa muun muassa muoviroskan aiheuttamaan maapallon luonnon saastumiseen. Juhlanäyttelyssä on kaksi yhteisteosta. Toinen on seinälle ripustettu Taidejengi ArtSirius -työ, joka koostuu kaikkien ryhmän jäsenten omalla tyylillään maalaamista kirjaimista. Toinen on linnuista koostuva mobile Uhanalaiset.

Näyttely jatkuu Ahjossa 22. kesäkuuta asti ja siihen voi tutustua Espoon kulttuurikeskuksen aukioloaikoina. Vapaa pääsy.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut