Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tätä espoolaispoliitikkoa ei tunne Suomessa juuri kukaan, mutta EU:n käytävillä häntä ylistetään – "Kaikki tuntevat hänet, ja hän tuntee kaikki"

Espoolaisen konkaripoliitikon rakentava asenne ja verkottuminen tuovat kehuja yli rajojen.

Euroopassa on kuohunut jo pitkään. Brexit johti Britannian eroon EU:sta, koronapandemia pyyhkäisi mantereen läpi ja keväällä Venäjä hyökkäsi laajamittaisesti Ukrainaan.

Sodan varjossa esimerkiksi ilmastokriisi on Euroopalle ajankohtainen, ja siihen pyritään etsimään ratkaisuja.

Finnairin lento saapuu huhtikuun lopulla Brysseliin. Tuloaulaa lähestyttäessä oikealla on valtava valotaulu, jossa lukee: Welcome to Brussels, home of NATO.

Brysselin kaduilla sini-keltaisuuteen ja Ukrainan lippuihin ei voi olla törmäämättä. Ohikulkijoiden puheissa kuulee sanat: sota, Ukraina, Venäjä.

Euroopan alueiden komitea (AK) pitää täysistuntoaan kahden vuoden tauon jälkeen. Osa jäsenistä osallistuu vielä etänä kokoukseen.

Alueiden komitea on työskennellyt vuodesta 2009 Lissabonin sopimuksen turvin. Silti sen työ paikallisten asioiden edistäjänä ei ole juuri saanut huomiota Suomessa.

Hotellin aamiaisella vastapäätä istuu puolalainen kollega. Hän on huolestunut sodasta ja sen vaikutuksista kotimaalleen.

– Olet Suomesta, teitä sodan täytyy myös koskettaa samalla tavalla kuin meitä, hän kysyy.

Häntä kiinnostaa, mistäpäin Suomea tulen.

– Ai Espoosta, tunnet Markku Markkulan, hymy leviää kasvoille ja asenne muuttuu.

Kahden päivän aikana selviää, mihin Suomen ja varsinkin Espoon suosio perustuu. Espoolla on ollut alueiden komiteassa kaksi edustajaa kaksi kautta eli kymmenen vuotta, mikä on suomalaisittain poikkeuksellista.

Vuonna 2015 espoolainen Markkula (kok.) nousi puheenjohtajaksi ja toimi tehtävässään kolme vuotta.

– Olin mukana ryhmässä, jossa valintaa tehtiin. Se oli lippuäänestys. Oli vaikea arvioida, kuinka tulee käymään. Katsoin äänestyslippujen pinoja. Jännitimme kaikki. Paikka on kiinnostava ja haluttu. Vaatii enemmän kuin kymmenen vuoden työn, että luottamuksen saa kerättyä, AK:n jäsenenä toiminut espoolainen poliittikko Sirpa Hertell (vihr.) muistelee.

Euroopan eri maiden kansalliset mediat haastattelevat Markkulaa yhä usein. Espanjan, Italian, Ranskan ja Saksan televisiossa Markkula on tunnetumpi kasvo kuin hänen omassa kotimaassaan Suomessa.

Nykyisin AK:n varapuheenjohtajan roolissa toimiva Markkula vetää yhä ympärilleen edustajia eri puolilta, missä hän kulkeekin. Lämmin hymy ja halaukset kertovat, että yhteistyö on ollut palkitsevaa.

– Hänen elämäntapanaan on jakamisen idea. Hän esittää asiansa rakentavasti, puheeseen on helppo kiinnittyä, vaikka itsellä olisi erilainen näkökulma, hämeenlinnalainen Sari Rautio (kok.)

Markkula on hänen mukaansa omalla työllään rakentanut verkostonsa ja tietää, että ne kasvavat jakamalla.

– Moni voisi ottaa oppia hänestä, sillä hän on aidosti kiinnostunut muista ihmisistä. Kuuntelee, miettii ja neuvoo. Koko EU:n idea koheesiosta ja siitä, että jaetaan osaamista ja pienennetään eroja maiden ja kaupunkien välillä, on hänen työnsä keskiössä. Kaikki tuntevat hänet, ja hän tuntee kaikki.

Sirpa Hertellillä on AK:sta 10 vuoden kokemus. Hertell uskoo, että työ alueiden komiteassa antaa eväät, jotka tukevat päätöksentekoa omassa kaupungissa.

Markkulalla oli iso merkitys Hertellin etenemisessä.

– Hän oli tukena ja valmis neuvomaan ja tukemaan yli puoluerajojen. Sellaiset kollegat ovat tärkeitä.

Hertell nousi AK:n ympäristövaliokunnan varapuheenjohtajaksi. Hän oli mukana tekemässä useampaa lausuntoa ilmastonmuutoksesta, kuten uusiomuovidirektiivistä.