Yllättääkö? Tämän ryhmän reaalitulot ovat parantuneet Suomessa 32 prosenttia – "Tehy voi vain uneksia, vaikka lakkoilisi loppuvuoden"

Vaikka julkisesta keskustelusta voisi joskus päätellä, että opiskelijat joutuvat elämään niukkuudessa, on heidän tulotasonsa tosiasiassa parantunut merkittävästi kymmenen vuoden aikana.

2010-lukua voidaan pitää kokonaisuudessaan opiskelijoiden kulta-aikana, kirjoittaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju Länsiväylän vieraskolumnissa (LV 8.6.2020).

Kangasharju siteeraa Valtiotalouden tarkastusviraston (VTV) tuoretta tarkastusta, jonka mukaan opiskelijoiden reaalinen tulotaso nousi vuosikymmenessä 32 prosenttia.

Euromääräisesti opintotukea saaneiden reaalitulot kasvoivat kaikilla oppilaitosasteilla ja keskimäärin noin 3 600 eurolla.

Reaalitulossa on huomioitu inflaation vaikutus. Samaan aikaan tavallinen palkansaaja sai tyytyä 7 prosenttia inflaatiota nopeampaan ansiotason kehitykseen.

– Opiskelijat saivat siis yli kahden prosenttiyksikön tulotason nousun verrattuna tavalliseen palkansaajaan joka vuosi koko vuosikymmenen ajan. (Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö) Tehy voi vain uneksia tällaisesta korotuksesta, vaikka lakkoilisi loppuvuoden, Kangasharju kirjoittaa.

Opiskelijoiden tulotasoa nostettiin 2010-luvulla opintolainahyvityksellä ja asumistuella. Kaikki lisäraha ei siis tullut julkisen sektorin kirstusta, sillä opiskelijoiden tulot lisääntyivät myös velkaantumisen muodossa, Kangasharju huomauttaa.

Samaan aikaan kun opiskelijat saattoivat elää entistä leveämmin, leikattiin Suomessa koulutukseen käytettäviä menoja ammatillisessa ja ammattikorkeakoulutuksessa. Kangasharju pitää tilannetta nurinkurisena.

Lue Kangasharjun koko kolumni täältä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut