Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaiset jättävät jäähyväiset palaneelle Perkkaan kappelille juhannuksen ulkoilmamessussa – päätöstä uudesta tilasta pitää odottaa ehkä vuosia

Espoolaiset pääsevät jättämään jäähyväiset Perkkaan kappelille juhannussunnuntaina 26. kesäkuuta kello 14 alkavassa messussa.

Kaksikielisen messun toimittaa kirkkoherra Kalervo Salo. Tapahtuma pidetään pihamaalla, raunioiden äärellä osoitteessa Upseerinkatu 5:ssä.

Messu on Leppävaaran seurakunnan ja Esbo svenska församlingin yhteinen.

Perkkaan kappeli tuhoutui tulipalossa kiirastorstaina aamuyöllä korjauskelvottomaksi.

Kappelin paloalueen purku- ja raivaustyöt alkavat jäähyväismessun jälkeen kuluvan kesän aikana.

Kirkkotilasta luovuttaessa tilan käyttö jumalanpalvelustilana päätetään yhteisessä messussa. Tässä niin sanotussa desakralisaatiossa nautitaan ehtoollista viimeistä kertaa ja alttari riisutaan.

– Nyt joudumme toimimaan hieman toisin, kun fyysistä kappelisalia ei enää ole. Jäähyväismessu on kuitenkin ihmisille merkittävä tilaisuus surra ja jättää hyvästejä tärkeälle paikalle. Tämä on paikka, johon liittyy paljon muistoja, Leppävaaran seurakunnan kirkkoherra Kalervo Salo sanoo.

Perkkaan kappeli oli hiljattain peruskorjattu. Samalla tontilla on seurakuntatalo, joka on huonokuntoinen ja se aiotaan purkaa.

Tulevasta seurakunnan tilaratkaisusta, rakennetaanko uusi kappeli vai päädytäänkö johonkin muuhun ratkaisuun, on käyty vasta hyvin alustavia keskusteluja.

– Menee varmaan useampi vuosi ennen kuin asia on valmis päätettäväksi, Kalervo Salo sanoo.

Vaihtoehtoja on Salon mukaan useita. Seurakunnassa on pohdittava, onko tarkoituksenmukaista myydä tontti, onko tarkoituksenmukaista etsiä alueelta toinen tontti vai onko tarkoituksenmukaista etsiä tilaratkaisua yhdessä jonkun toisen toimijan kanssa.

Salo huomauttaa, että ratkaisua ei ole tulossa nopeasti senkään vuoksi, että kaavoitusprosessit ovat pitkiä.

– Syksyllä käytäneen alustavaa keskustelua siitä, miten on tarkoituksenmukaista edetä.

Palon keskeltä saatiin pelastettua kastemalja, ehtoollisvälineitä ja kirkkotekstiilejä. Kappelin eteinen säilyi palosta pystyssä ja siellä sijainnut Anna Sahlsténin Hyvä paimen -taulu sai vain pieniä vaurioita. Myös kappelin vanha kirkonkello saatiin pelastettua.

Perkkaan kappeli valmistui vuonna 1929 ja se rakennettiin aikanaan talkoovoimin. Kappelia ovat olleet rakentamassa ja tukemassa monet suomen- ja ruotsinkieliset leppävaaralaiset suvut. Kappelin hirret olivat peräisin entisestä hotellista Helsingissä.

Poliisi tutkii paloa tuhotyönä. Havaintoja kappelin läheisyydestä tai muita aiheeseen liittyviä tietoja voi edelleen ilmoittaa poliisille sähköpostilla vihjeet.espoo@poliisi.fi tai puhelimitse 0295 413 031 (vastaaja).