Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä kirkko on nähnyt 600 vuotta Suomen historiaa ja joutui toimimaan elokuvateatterina neuvostovallan aikana – nyt se uudistetaan 10 miljoonan euron hankkeessa

Kirkkonummen seurakuntayhtymä on päättänyt aloittaa ison hankkeen, jossa kunnan keskustassa sijaitsevassa Pyhän Mikaelin kirkossa ja ympärillä rakennetaan uutta ja korjataan vanhaa.

Hanke kestää viitisen vuotta ja maksaa runsaat 10 miljoonaa euroa. Kirkkonummen seurakuntien kirkkovaltuusto on nyt hyväksynyt hankkeen.

Ensimmäisenä korjataan kellotapulia, sitten rakennetaan uusi huoltorakennus ja viimeisenä ryhdytään kirkon remonttiin ja sisätilojen muutostöihin.

Kirkkosali muuttuu remontissa paljon ja tiloja muutetaan paremmin erilaisia tilaisuuksia silmällä pitäen. Muun muassa penkkejä vaihdetaan uusiin.

Suunnitelmat esiteltiin vuonna 2019 ja niitä on kehitetty eteenpäin.

Satoja vuosia vanha Pyhän Mikaelin kirkko on kokenut rakennuksena monia muutoksia.

Suurin niistä on Neuvostoliiton vuokra-aika vuosina 1944–1956, jolloin kirkko oli elokuvateatterina. Sen jälkeen koko sisustus jouduttiin rakentamaan ja kunnostamaan uusiksi.

Kirkko ja kellotapuli ovat suojeltuja rakennuksia, mutta kirkon nykyinen sisustus ei, koska se ei ole lähelläkään esimeriksi 1800-luvun asua.

On arvioitu, että kirkko rakennettiin alunperin todennäköisesti noin vuosina 1400–1490. Keskiaikaisen, tiilisen runkohuoneen osia on jäljellä kirkon itäsakarassa.

Museovirastolla ei ole huomautettavaa seurakuntayhtymän suunnitelmiin.

Hankkeen ensimmäinen vaihe, kellotapulin korjaus maksaa arviolta miljoona euroa. Kallein vaihe on itse kirkon korjaus- ja muutostyöt, joiden hinnaksi arvioidaan tällä hetkellä noin 6,5 miljoonaa euroa.

Hankkeessa kohennetaan myös kirkon piha- ja parkkipaikka-aluetta.