Ilkivaltaa kokeneet Espoon pride-penkit kuumentavat yhä – "Saamelaisten, romanien ja eläkeläisten tulisi saada omat"

Pride-penkkien vastustaja vaatii penkkejä saamelaisille, romaneille ja eläkeläisille.

Espoon kaupunkikeskuksia värittävät kymmenkunta pride-penkkiä harmittavat osaa espoolaisista. Vuosi sitten Espoon katukuvaan ilmestyneitä sateenkaaripenkkejä on töhritty, poltettu ja kaadettu.

Pride-liike puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Sateenkaari on yksi liikkeen symboleista.

Iloisenväristen penkkien tarpeellisuutta on kyseenalaistettu myös useissa Länsiväylään lähetetyissä mielipidekirjoituksissa. Viimeksi 1. kesäkuuta ilmestyneessä Länsiväylässä nimimerkki ”Tasa-arvoa haluava” kysyi, miksi Espoossa on peruspenkkien lisäksi vain pride-penkkejä.

Kirjoittajan mukaan saamelaisten, romanien ja eläkeläisten tulisi saada Espooseen omat penkkinsä, koska pride-väelläkin on.

– Jos joku ideoi, ei siinä mitään estettä. Voisiko olla jotakin muuta? vastaa Espoon moninaisuus- ja osallisuusasioiden päällikkö Kaarina Salonen.

Pride-penkit ideoi Espoon viherpalveluiden henkilöstö osallistuakseen Espoon tasa-arvo ja yhdenvertaisuustoimikunnan järjestämään Tassu-kilpailuun, Salonen kertoo. Kilpailulla halutaan nostaa esiin konkreettisia tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta lisääviä espoolaisia tekoja.

– Yleinen ilo penkeistä on valtavirtaa ja palaute on ollut pääosin myönteistä, Salonen kertoo.

Salonen korostaa, että pride-penkit ovat Espoon arvojen mukaisia.

– Tiedämme, että monet ryhmät kokevat syrjintää. Heitä täytyy puolustaa ja asioihin puuttua.

– Joukkoon kuuluminen, arvostus ja moninaisuus rakentavat kestävää kaupunkia, ja tällaiselle työnantajalle halutaan töihin.

Penkkejä valmistettiin jokaiseen kaupunkikeskukseen, koska teeman halutaan näkyvän muulloinkin kuin pride-viikolla.

– Se, että penkit hyväksyttäisiin, riittäisi. Olisi tärkeää, että myönteisesti ihmeteltäisiin ja katsottaisiin oman kuplan ulkopuolelle.

Mielipidekirjoittaja varoittaa, että mitä enemmän sateenkaariväelle tehdään penkkejä, ravintoloita ja kahviloita, sitä enemmän on vastustajia.

Salonen on eri mieltä. Hän ei näe, että penkit voisivat kääntyä tarkoitustaan vastaan.

Salonen toivoo, että erilaisuuden sietokyky paranisi ja kaikki ymmärtäisivät, että yhdelle tärkeä asia voi olla toiselle merkityksetön.

– Onhan meillä vaikkapa katuluiskia ja opastusta eri kielillä eikä näitä asioita kyseenalaisteta siksi, että ne on suunnattu tietylle ryhmälle.

– Oman totuuden ajatteleminen ainoana totuutena on vaarallista eikä kuulu demokratiaan.

Espoossa tehtiin vastikään myös rasisminvastainen sitoumus, jonka allekirjoitti 64 Espoon 75 valtuutetusta. He ovat luvanneet puuttua rasistisiin tilanteisiin sekä vihaan yllyttäviin puheisiin ja tekoihin. He ovat myös sitoutuneet huolehtimaan siitä, että päätökset edistävät yhdenvertaisuutta.

Yhteistyö

Kulttuuri Espoo Helsinki Priden kumppaniksi

Kulttuuri Espoo on Helsinki Priden virallinen kumppani vuonna 2022, kaupunki tiedotti 8.6.

Kulttuurin eri toimipisteet liputtavat Priden-viikon aikana sateenkaaren väreillä. Kulttuurin tulosyksikköön kuuluvat KAMU Espoon kaupunginmuseo, kaupunginkirjasto, Tapiola Sinfonietta ja tapahtuma- ja kulttuuripalvelut.

Kulttuuripalvelujen työntekijöitä koulutetaan osana kumppanuutta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut