Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Historian siipien havinaa: K-Citymarket-kauppiaan hankinta kääntää katseet kattoon – "Vastasin heti, että kyllähän minä yhden ostan"

Citymarketin pienkone on kunnianosoitus paikalliselle lentotoiminnalle.

1960-luvulla Suomessa rakennettu yksipaikkainen lentokone. Ensimmäinen lento ilma-aluksen matkapäiväkirjan mukaan tehty 5.5.1965. Viimeksi koneella on lennetty koelento katsastuksen yhteydessä vuonna 2007.

Ilmassa kone kuitenkin on nytkin. Se on kiinnitetty Nummelan K-Citymarketin kattoon ja leijuu karkkihyllyn yläpuolella ihastuttamassa sisääntulijoita.

Citymarketin lihamestari tiesi Lohjalla myynnissä olleesta pienkoneesta ja kysäisi kauppiaalta, sattuisiko tämä olemaan kiinnostunut.

– Vastasin heti, että kyllähän minä yhden koneen ostan, kauppias Antti-Jussi Kivi virnistää Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan haastattelussa.

Kivi kertoo haaveilleensa jo jonkin aikaa lentolupakirjan suorittamisesta. Siinä olisi haastetta ja tekemistä – ja vastapainoa työlle. Ostamaansa pienkonetta Kivi ei kuitenkaan suunnittele lentävänsä.

Kiven suunnitelma alun alkaenkin oli tuoda kone kauppaan näytille. Kone on hänestä kaunis, mutta sen lisäksi se on myös osa historiaa. Kivi pitääkin tärkeänä, että se säilyy ja on nähtävillä.

Hän haluaa koneen avulla tuoda esiin Nummelan lentotoimintaa.

– On hämmästyttävää, että meillä on lentokenttä lähes keskustassa. Ei sellaista monessa paikassa ole, ja sitä pitäisi enemmän korostaa.

Myymälän lattiaruudut ovat leveydeltään 30-senttisiä. Niitä Kivi mittaili useampana iltana lentokonehankintansa jälkeen. Mittaili ja tutkaili tolppia, opasteita, vaijereita sekä sähköjohtoja. Koneen siipiväli kun oli yllättävän suuri, 16-metrinen.

Helatorstaina oli sitten aika nostaa kone ilmaan. Ajankohta oli tarkkaan harkittu: helatorstai-illat ovat yleensä kaupassa rauhallisia. Lisäksi juuri tuona iltana pelasi Suomi MM-jääkiekkoa, mikä hiljensi kauppaa entisestään.

– Rakennus- ja ilmailualan ammattilaisilta oli selvitetty, miten kone saadaan kattoon niin että se pysyy ja ettei kone vaurioidu. Ammattilainen on tarkistanut kantavuuden ja määritellyt kiinnityskohdat.

Kone on kiinni kolmella kuormaliinalla, joista kunkin kantavuus on 2 000 kiloa. Kone painaa ainoastaan reilu 200 kiloa. Putoamisesta kauppias ei olekaan huolissaan. Sen sijaan hän pyytää:

– Toivon, että koneen annetaan olla rauhassa, ettei se rikkoontuisi. Se on kuitenkin herkkä laite ja tehty pääosin puusta.

Citymarketissa järjestetään 18.6. ilmailun tapahtumapäivä, jossa kerrotaan koneen historiasta ja lentoharrastuksesta. Paikalla on purjelentokerho Cumulus klo 10–16.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Vihdin Uutisissa.