Punkkeja kantava vieraslaji pantava haitallisten listalle, vaatii luonnonsuojeluliitto, mutta riistakeskus tyrmää – tästä riidassa on kyse

Jos pyyntiluvista luovutaan, kanta ei vähenisi, arvioi riistakeskus.

Suomen luonnonsuojeluliitto esittää valkohäntäkauriin eli valkohäntäpeuran lisäämistä haitallisten vieraslajien asetukseen vuoteen 2030 mennessä.

Syynä on se, että laji aiheuttaa runsaasti liikenneonnettomuuksia, vahinkoja viljelyksille, puutarha- ja luonnonkasveille sekä levittää punkkeja.

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee kansallisen vieraslajiluettelon päivittämistä syksyksi.

– Esityksemme vapauttaa valkohäntäkauris pyyntiluvasta on se osa, joka voi toteutua nopeasti, liiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola arvioi Aamupostin mukaan.

Liitto vastustaa lisääntymisaikaista pyyntiä eettisistä syistä.

Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelijan Marko Svensbergin mielestä nykyisellä pyyntilupajärjestelmällä metsästäjäkunta sitoutetaan tehokkaasti suunnitelmalliseen kannan hoitoon ja kannan hoidon taustatietojen keräämiseen. Riistakeskus ei hyväksy siirtoa.

– Haitalliselle vieraslajilistalle siirto olisi arvokkaan riistalajin demonisointia. Laji olisi samassa asemassa kuin supikoira ja minkki. Pyynti olisi sallittua ympäri vuoden, myös lisääntymisaikana. Vaaratilanteet pyynnissä tulisivat lisääntymään kun metsästäjiä olisi pyynnissä toisista tietämättä, Svensberg sanoo Aamupostille.

Aloite herättää vastustusta myös eläinoikeuksien näkökulmasta. Hyvinkääläisen Leena Vilkan mielestä valkohäntäkauriita on ollut Hyvinkäällä hänen elinaikansa, ei se ole vieraslaji ja ansaitsee arvonsa. Vilkan mielestä ilvesten ja susien määrää voisi lisätä.

Pienempi metsäkauris vapautettiin pyyntiluvasta 2006. Metsäkaurista ei saa ampua lisääntymisaikana. Uudellamaalla kanta on silti tuplaantunut. Sen metsästys on osittain pirstoutunut pienemmille maanomistajien maille, kun valkohäntäpeuran pyyntiluvissa vaaditaan vähintään 500 hehtaarin maa-alue.

Svensbergin mielestä muutoksessa riistahallinnon ohjausvaikutus ja tavoitteellisuus menetettäisiin. Peura-alueiden metsästysalueiden pirstomisten seuraukset olisivat arvaamattomia.

Pohjois-Amerikasta peräisin oleva valkohäntäkauris tuotiin Suomeen 1930-luvulla riistaeläimeksi.

Suomen metsästäjäliitto ei kannata esitystä. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton mielestä lajin voisi säilyttää luvanvaraisena, mutta maa-aluevaatimusta voisi pudottaa 100 hehtaariin tihentymäalueella.

Hyvinkään riistanhoitoyhdistyksen Hannu Järvenpään mukaan auttaisi, jos valkohäntäpeurojen naaraiden ampumista lisättäisiin.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Aamupostissa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut