Espoossa pohditaan oman e-urheiluseuran perustamista.
EU-komissio on myöntänyt Espoon kaupungille noin 400 000 euron projektiavustuksen, jolla on tarkoitus etsiä uusia tapoja yhdistää liikuntaharrastuksia pelaamiseen ja digitalisaatioon.
Rahoituksesta suurin osa menee suoraan erilaisiin liikuntakokeiluihin. Näissä pilottihankkeissa testataan, miten erilaiset lajit houkuttavat kuntalaisia, kertoo Espoon kaupungin e-urheilun suunnittelija Kimmo Leinonen.
– Asukkaat pääsevät konkreettisesti harrastamaan ja tekemään. Siihen panostetaan.
Aluksi järjestäjät kartoittavat mielenkiinnon kohteita. Ennakkosuosikkina kyselyissä on noussut e-urheilu eli videopelien kilpapelaaminen.
Näillä liikuntamuodoilla on paljon annettavaa.
Hanke ei välttämättä vaadi uusia tiloja, sillä jotkin jo olemassa olevat yksityiset tai nuorisopalveluiden tilat voivat sopia uuteen käyttöön.
Yksi pilottihankkeista voisi Leinosen mukaan olla oman e-urheiluseuran perustaminen.
Leinonen kertoo, että e-urheiluun sopiva harrastustila voisi olla sellainen, jossa on 10 tehokasta pelikonetta ja jota voisi hyödyntää myös valmennustoiminnassa.

E-urheilu ei kuitenkaan ole hankkeen ainoana kohteena, vaan niin sanottua liikuntapelaamista korostetaan myös.
Siihen kuuluu kaikki liikunta, jossa käytetään hyötynä pelaamista digilaitteilla. Esimerkiksi suuren suosion saavuttaneen Pokemon GO -pelin pelaaminen on liikuntapelaamista.
Leinonen toivoo, että erityylisillä piloteilla saavutetaan näkyvyyttä, joka on varsinkin liikuntapelaamisessa jäänyt aika pieneksi. Näkyvyyden toivotaan aktivoivan espoolaisia osallistumaan.
Hankkeen tavoitteena on lisätä kansalaisten aktiivisuutta sekä hyvinvointia. Tähän kuitenkin tarvitaan myös vanhemmilta ikäpolvilta avointa mieltä ja vastaanottavaisuutta liikuntamuotojen kehittyessä.
Leinonen on työskennellyt Espoon kaupungilla vuodesta 2019 digitaalisten ilmiöiden parissa. Hän on itse taustaltaan e-urheilija ja pitkän linjan peliharrastaja ja päätyi siksi hankkeeseen mukaan.