Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Nyt halusin tehdä keski-ikäisen ja pyylevän naisen" – Tässä on Espoon uusin julkinen veistos, joka nostaa väkisin hymyn huulelle

Espoon Nelli on suunniteltu ilahduttamaan kaupunkilaisia eri puolilla Espoota.

Espoon Nelli istuskelee Toppelundin rannassa ja tähyilee koirien uimarannan suuntaan.

Taideteos on Espoon modernin taiteen museon EMMAn lahja 50 vuotta täyttävälle Espoon kaupungille. Lahjan otti vastaan espoolaisten puolesta kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Kuvanveistäjä Kerttu Horilan teos Espoon Nelli on ihmisen kokoinen veistos, jo on yhdistelmä koiraa ja ihmistä. Patsas on astunut alas jalustalta istumaan tutunnäköiselle espoolaiselle penkille kuin kuka tahansa kaupunkilainen.

Kerttu Horila on tunnettu luonnollisen kokoisista ihmishahmoistaan, joita on esillä julkisilla paikoilla. Taiteilijan mukaan Espoon Nelli kuuluu samaan sarjaan hänen kahden aiemmin toteuttaman veistoksen kanssa.

Porin Maire istuu kesäisin kävelykadun varrella Eetunaukiolla ja Porin Mairen serkku Rauma Flikk on nähty istumassa muun muassa taidemuseon edessä. Talvisaikaan Rauma Flikk on lämmitellyt jäähallissa.

Tätä veistosta oli tosi hauska tehdä.

Kerttu Horila

– Aiemmat hahmot ovat olleet 30–40-vuotiaita, mutta nyt halusin tehdä keski-ikäisen ja pyylevän naisen. Espoon Nelli on koiraihminen kuten minäkin, Kerttu Horila kertoo.

Teos on perinteinen pronssiveistos, mutta maalattu värikkäästi. Espoon Nelli on pukeutunut pallokuosiseen hameeseen ja siniseen jakkuun. Ihmisfiguurilla on koiran pää, ja Nellillä on koiranpentu kainalossaan.

– Tätä veistosta oli tosi hauska tehdä. Teen koko ajan töitä sen verran kuin jaksan, 76-vuotias taiteilija kertoo.

Espoon Nellin vieressä puistonpenkillä on tilaa samoin kuin Porin Mairen ja Rauma Flikan vieressä. Nellin viereen saa istua ja hänelle saa kertoa murheitaan. Nelli kuuntelee mielellään.

– Halusimme antaa Espoolle lahjan, josta on iloa kaikille espoolaisille ja täällä vieraileville, museonjohtaja Pilvi Kalhama toteaa.

– Mietimme Espoon Nellille sijoituspaikkaa yhdessä kaupungin edustajien kanssa. Se päätettiin tuoda Rantaraitille, koska täällä kulkee paljon ihmisiä, intendentti Henna Paunu sanoo.

Espoon Nelli -teos on liikuteltava veistos, joten se vaihtaa vuosittain paikkaa. Veistoksen seuraavan sijoituspaikan päättää Espoon nuorisovaltuusto, joka puolestaan nimeää seuraavan patsaan sijoittamisesta päättävän tahon.

– Espoon Nelli on lämminhenkinen ja inhimillinen teos, joka luo positiivisuutta ympäristöönsä. Se kertoo myös siitä, että julkisen taiteen rooli kaupunkitilassa on kasvanut, Mäkelä sanoi.

Espoolaiset voivat valokuvata itsensä Nellin kanssa ja jakaa kuvan sosiaalisessa mediassa tageilla @emmamuseum ja @espooesbo ja liittyä näin 50-vuotiaan Espoon juhlintaan.