Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Asuntojen hintojen nousu jatkuu pääkaupunkiseudulla

Asuntojen hintojen nousu on jatkunut pääkaupunkiseudulla loppukevään aikana. Tämä käy ilmi Kiinteistönvälitysalan keskusliiton tekemästä selvityksestä.

Vanhojen kerrostaloasuntojen myyntihinnat nousivat huhtikuusta toukokuuhun 1,1 prosenttia, mikä on jatkoa viime vuoden marraskuussa alkaneelle nousevalle trendille. Koko alkuvuonna hinnat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla 4,2 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla kauppa kävi edelleen selvästi pitkäaikaista keskiarvoa paremmin, vaikka laskua tuli vuoteen 2021 nähden. Helsingissä vanhoja asuntoja myytiin 9 prosenttia edellisvuotta vähemmän, Espoossa 14 prosenttia vähemmän ja Vantaalla 9 prosenttia vähemmän.

Muualla Suomessa hintakehitys on tasaantunut. Kymmenen suurimman kaupungin vertailussa hinnat ovat nousseet keskimäärin 1,6 prosenttia. Hintakehityksessä on kuitenkin paikkakuntakohtaisia eroja: esimerkiksi Tampereella hinnat nousivat toukokuussa 1,1 prosenttia, ja Turussa hinnat ovat nousseet koko alkuvuonna saman verran kuin pääkaupunkiseudullakin.

Vanhojen kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen myyntiajat kääntyivät pääkaupunkiseudulla nousuun toukokuussa, mutta ne ovat edelleen selvästi lyhyempiä kuin alkuvuodesta. Vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika pääkaupunkiseudulla oli toukokuussa 65 päivää, omakotitalojen 79 päivää.

Muualla Suomessa asuntokauppa on nopeutunut. Vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika on ollut 58 päivää ja omakotitalon 97 päivää.