Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä suomalaisfirma loi teknologian, joka auttaa jo yli 700 autopesulaa hurjaan kasvuun – "Myynnin volyymi kolmin- tai nelinkertaistuu"

Vienti vetää Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Avainsana on helppous, asiakkaan ei tarvitse nousta autosta.

Yli 700 autonpesukonetta käyttää Euro Car Washin kehittämää rekisterikilven tunnistukseen perustuvaa veloitusjärjestelmää.

Autoaan pesuun tuovan asiakkaan ei tarvitse nousta kuljettajan paikalta, avata ikkunaa, eikä edes näpytellä älypuhelinta. Järjestelmä lukee auton rekisteritunnuksen ja tietää sen perusteella, minkä pesuohjelman asiakas on etukäteen maksanut.

Autopesujen tarjoaminen kuukausipaketteina on yrittäjä Esa Mäkisen mukaan osoittautunut todelliseksi menestykseksi.

– Kuukausipesut tulevat vanhan liikevaihdon päälle, sillä myynnin volyymi kolmin- tai nelinkertaistuu. Se merkitsee pesulayrittäjälle tasaista kassavirtaa, vaikka ei myisi yhtään pesua, riihimäkeläinen yrittäjä kuvailee Aamupostin haastattelussa.

Mahdollisuus rajattomaan määrään pesuja ei siis ole vienyt autopesulaa pitävien yritysten myynnistä mitään, vaan on jopa kasvattanut sitä, sillä satunnaiset asiakkaat näyttävät pesettävän autojaan edelleen entiseen tapaan.

Järjestelmä on Mäkisen mukaan noussut pohjoismaiseksi markkinajohtajaksi.

Järjestelmää käyttäviä pesuloita on eniten Ruotsissa, sitten Norjassa ja Tanskassa. Suomi on vielä joukon pienin.

Kuukausipesut maksetaan Easy Wash -sovelluksessa. Jos asiakas haluaa vaihtaa etukäteen valitsemansa pesuohjelman, vain tässä tapauksessa on vielä pesupaikalla pakko näpytellä puhelinta.

– Elämä täytyy nykyään tehdä helpoksi, Mäkinen toteaa Aa.

Sovellus näyttää lähimmän autopesulan, joka voi olla minkä tahansa yhtiön väreissä. Euro Car Washilla ei ole omia pesuasemia, mutta se toimittaa niihin järjestelmän lisäksi laitteita ja pesuaineita.

Yritys työllistää Suomessa 11–12 henkeä ja parikymmentä alihankkijaa.

– Euro Car Wash toimii kapellimestarina 100–150 asentajalle Skandinaviassa, Mäkinen kuvailee.

Kaikki pesumaksut kulkevat Riihimäen kautta. Riihimäellä on myös valvomo, jossa valvotaan pesuasemin toimintaa ja ratkotaan niiden mahdollisia virhetilanteita.

Järjestelmä hyödyntää esineiden Internetiä IoT:tä. Ympäristönäkökulma on myös mukana. Seuraavaksi Euro Car Wash alkaa Mäkisen mukaan syventyä mikrobiologian prosesseihin.

Koronavuosista huolimatta yrityksen liikevaihto on Mäkisen mukaan kasvanut. Hän arvioi myös markkinan kasvavan edelleen.

– Firma on saatu hyvään tuloskuntoon, hän mainitsee.

– Suomessa talouden kaikki mittarit menevät kuitenkin huonoon suuntaan.

Tästä syystä Euro Car Wash on hakenut kasvua muista maista.

– Meillä on parhaillaan isoja projekteja ympäri Skandinaviaa, Mäkinen toteaa.

– Kauppa- ja vaihtotase on se, mikä Suomen pitäisi saada kuntoon. Kuitenkin harva poliitikko puhuu irtisanomissuojan heikentämisestä ja yleissitovuudesta luopumisesta.

1992 perustettu Euro Car Wash on yrityskaupan jälkeen ollut nykyisessä omistuksessa 2012 alkaen.

– Olemme muuttaneet yhtiön rakennetta koneistotoimittajasta ohjelmistotaloksi, Mäkinen summaa.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Aamupostissa.