Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolinpesästä paljastunut liki 30 marsun jättilauma sai eläinsuojelun ymmälleen: "Vahvasti tuntuu, että nyt on karannut käsistä"

Harvinaisen suuri jyrsijämäärä on saanut eläinsuojeluväen ymmälleen.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys on joutunut erikoisen ongelman eteen: Viikissä sijaitsevaan Hesyn löytöeläintaloon on tuotu lyhyessä ajassa miltei kolmekymmentä lemmikkimarsua.

Määrä on pääkaupunkiseudunkin mittakaavassa ennätyksellisen suuri.

Viime viikolla marsut siirrettiin Viikistä kolmessa erässä Pitäjänmäellä sijaitsevaan Hesy-kotiin, jossa eläimet odottavat sijoittamistaan uusiin yksityiskoteihin.

Kaikesta huolimatta marsut ovat kuitenkin hyväkuntoisia, eikä niitä oltu pahoinpidelty tai pidetty nälässä.

– Yhtään Hesylle tullutta marsua ole jouduttu lopettamaan. Kaikki Hesy-taloon muuttaneet marsut siis voivat hyvin ja siirtyvät etsimään uusia koteja. kertoo Hesyn tiedottaja Mari Aro.

Marsut ovat peräisin Kirkkonummelta, missä asunut marsunomistaja on kuollut ja marsut jääneet ilman hoitajaa.

Onneksi nämä ovat harvinaisia tapauksia.

– Eläimiä on todellakin ollut paljon. En itse muista, että olisin koskaan ennen kohdannut tällaista tapausta, kertoo Espoon kaupungineläinlääkäri Taija Kuronen, joka kävi paikalla toteamassa tilanteen.

– Vainajan omaiset ovat auttaneet marsujen pyydystämisessä.

Todennäköisesti marsuja ilmestyy vielä lisää, sillä osa marsunaaraista on ollut löytöhetkellä tiineenä.

Eläinsuojeluyhdistys toivoo nyt, että marsut saisivat uudet kodit tai rahalahjoituksia rokotuksia, sirutuksia ja madotuksia varten.

– Siruttaminen on verraten kallista, samoin rokotteiden antaminen, joten lahjoitukset helpottaisivat tässä tilanteessa kovasti, Mari Aro muistuttaa.

Suomen marsuyhdistyksen puheenjohtaja Katja Orajärvi-Kotikangas on tapauksesta ällistynyt. Hän kuuli jättilauman löytymisestä Helsingin Uutisten toimittajalta maanantaina iltapäivällä.

– En tosiaankaan tunne tapausta tarkemmin, mutta tuntuu aika vahvasti siltä, että eläinten pitäminen on nyt karannut käsistä.

– Peräisin näissä tapauksissa läheisten ihmisten vastuuta. Heidän kuuluisi ilmoittaa, jos marsujen pitäminen ei onnistu, marsujen virallisena kasvattajana itsekin toimiva Orajärvi-Kotikangas muistuttaa.

– Onneksi nämä ovat harvinaisia tapauksia, mutta kyllä ne kertovat ihmisten elämänhallintakyvyistä.

Kirkkonummen löytömarsut odottavat nyt Pitäjänmäen Hesy-kodissa pääsyä uuteen kotiin. Sana marsujen suuresta määrästä on jo kiirinyt alan harrastajien korviin, niinpä esimerkiksi maanantaihin mennessä marsulaumasta oli saapunut jo kymmenkunta kyselyä.

Kenelle tahansa marsuja ei luovuteta, sillä Hesyllä on tarkat kriteerit, joiden perusteella eläimet voivat saada uuden kodin.

Marsut on nimetty Hesyssä uudelleen, nyt niillä on esimerkiksi sellaisia nimiä kuin Pipa, Mölötin, Tuctuc ja Nuunuu.

OIKAISU 14.6. kello 17.55: Korjattu tieto marsujen kunnosta. Kaikki Hesylle tulleet marsut voivat hyvin, eikä yhtään yksilöä ole jouduttu lopettamaan.

Oikaisu 16.6.2022 klo 14.30: Korjattu valvontaeläinlääkäri kaupungineläinlääkäriksi.