Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Citymarketin ja Prisman tulo tyhjensi aiemmin vilkkaan keskustan liiketilat – nyt peräti kuusi nuhjaantunutta taloa aiotaan panna matalaksi uusien tieltä

Kirkkonummen torin ympäristön uudelleen rakentamisesta on valmistunut ehdotus, jonka mukaan vanhat rakennukset puretaan ja tilalle nousee kerrostaloja noin 900 asukkaalle.

Runsaat neljä vuotta sitten käynnistetty toriympäristön kaavasuunnittelu tähtää Kirkkonummen vanhan keskustan täydelliseen muutokseen.

Tavoitteena on urbaani pikkukaupunkimainen keskusta. Hanke kulkee nimellä Tallinmäen asemakaava.

Tori ja sen lähitienoo oli vielä runsaat parikymmentä vuotta sitten keskustan liikekeskus, kunnes Prisma ja Citymarket valmistuivat.

Nyt liiketilat ovat vajaakäytössä ja alueen ilme on nuhjuinen.

Uusien suunnitelmien mukaan alueelta puretaan kuusi liikekiinteistöä, joista suurimmat ovat torin äärellä Varuboden-Oslan Sale-talo ja vastapäätä oleva vanha Säästöpankkitalo.

Alempana olevat OP-kiinteistö sekä kaksi muuta vanhaa liiketaloa ja Kelan talo väistyvät myös kerrostalojen tieltä.

Kiinteistöt ovat yksityisessä omistuksessa paitsi Kelan toimitalo, joka on valtion.

Alun perin kaavasuunnittelussa mukana ollut kunnan omistama niin sanottu pankkitalo, jossa on R-kioski ja Porkkalan lukion toimitiloja, on jätetty suunnitelmien ulkopuolelle. Siihen palataan myöhemmin.

Alueen pysäköintijärjestelyjä on mietitty pitkään. Aluksi torin alle suunniteltiin toriparkkia, mutta siitä luovuttiin.

Nykyinen kunnan omistama parkkipaikka-alue Sale-talon pohjoispuolella jää käyttöön ja pienen matkan päähän Överbyntien varrelle hautausmaata vastapäätä on suunnitteilla lisäksi uusi parkkipaikka.

Pysäköintialueet palvelevat alueen liikkeitä sekä kirjastotalo Fyyrin, tulevan lukiokampuksen ja kirkon pysäköintiä.

Nykyinen torialue pysyy kooltaan samana, mutta sen ilme muuttuu.

Suunnittelussa on lähtökohdaksi otettu se, että nykyiset betoniset tukimuurit, luiskat ja materiaalit korvataan yhtenäisellä, alkuperäistä maastonmuotoa myötäilevällä torin tasauksella.

Nykyinen ylä- ja alatori yhdistyisivät yhdeksi toritilaksi. Ympäristön kiinteistöihin tulee katutasoon liiketiloja. Kaavassa on varattu 600 neliötä ruokakaupalle.

Alueelle on kaavaehdotuksessa rakennusoikeutta noin 28 000 kerrosneliötä. Siitä valtaosa on varattu asumiseen. Liiketiloille on merkitty ehdotuksessa 1 900 kerrosneliötä.

Alueen kerrostalot ovat 4–7-kerroksisia. Uusia asukkaita uudet suunnitelmat toisivat torin ympäristöön arviolta noin 900.

Kirkkonummen yhdyskuntatekniikan lautakunta käsittelee kaavaehdotusta torstaina 16. kesäkuuta.