Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tästä somen hittireseptit kesän juhliin – katso ohjeet ja videot

Esimerkiksi Tiktokista saa poimittuja yksinkertaisia ja kuvauksellisia ideoita.

Puhelimen näytölle liukuu video vesimelonista.

Viuh vain, ja meloni on halkaistu, siivutettu ja leikattu kolmion muotoisiksi annospaloiksi.

Toisen lyhyen väläyksen jälkeen siivujen päälle on ripoteltu fetaa ja marjoja, ja sitten onkin jo valmista: video päättyy kuvaan raikkaan näköisistä melonipitsa-viipaleista.

Tässä on yksi esimerkki reseptivideoista, joita sosiaalisen median palvelusta Tiktokista löytyy valtavasti.

Hiteiksi nousevia Tiktok-reseptejä tuntuu yhdistävän muutama keskeinen asia: ohjeen on oltava helppo, valmistua muutamasta raaka-aineesta ja mielellään näyttää hyvältä.

Videon leviämistä auttaa myös, jos reseptissä on keksitty jokin uusi niksi. Tähän kategoriaan menevät esimerkiksi pestomunat eli rasvan sijasta vihreässä pestossa paistetut kananmunat. Ne valmistuvat erittäin helposti, kun pesto riittää mausteeksi eikä suolaamistakaan tarvitse miettiä.

Pestomunia voi hyödyntää myös toisessa Tiktok-reseptissä eli vaahdotetulla ricotalla päällystetyissä voileivissä. Vaahdotettu ricotta on ihanan täyteläistä ja nostaa leivät juhlaruoan tasolle. Tiktokissa moni on tarjoillut leivät vaahdotetun ricotan lisäksi uunissa paahdettujen pikkutomaattien kanssa.

Muunneltavuus ja luovuus sopivat hyvin somereseptien ideaan, joten pestomunat voi hyvin fuusioida ricottaleipien kanssa uudeksi potentiaaliseksi hitiksi.

Sosiaalinen media, Tiktok mukaan lukien, on nykyisin erinomainen inspiraation lähde uusille ruokakokeiluille.

Sieltä löytyy myös ideoita helppoihin ja kuvauksellisiin juhlatarjoiluihin. Kesäisten juhlien menun voikin vaihteeksi rakentaa Tiktok-vinkkien varaan. Jos suolaisena tarjoiluna on ricottaleipiä, fetalla päällystetyt vesimelonipitsat toimivat hyvin suolaisen ja makean välimaastossa.

Pieninä makeapaloina toimivat paholaisen mansikat. Ne ovat muunnelma klassisesta alkupalasta eli täytetyistä paholaisen munista (deviled eggs). Mansikkaversio saa täytteekseen kermavaahtoa, ja pinnalle ripotellaan suklaata.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan täytetyt mansikat ovat loistavaa kesäjuhlatarjottavaa, sillä ne toimivat pieninä suupaloina ja ovat raikkaita.

Raikkaus on hyvä ominaisuus myös kesäjuhlien juomalle.

Sille inspiraatiota voi hakea Tiktokissa hitiksi nousseesta Starbucks-kahvilaketjun juomasta Strawberry Acai Refresheristä, jossa maistuvat mansikka, acai-marja ja passionhedelmä.

Tiktokissa jaetaan paljon vinkkejä siihen, mitä Starbucks-ketjusta kannattaa tilata, mutta myös reseptien jäljittely kotona on ilmiö.

Acai-jauheen löytäminen tavallisesta ruokakaupasta voi olla vaikeaa, joten kotimaisessa versiossa se on korvattu karpalojauheella. Idea on keittää mehutiivistettä valmiiksi jääkaappiin. Tiiviste laimennetaan vedellä ja tarjoillaan jäiden sekä pakastekuivattujen mansikoiden kanssa: lopputuloksena on virkistävä kesäinen juoma, joka näyttää hyvältä sosiaalisen median päivityksessä.

Voileivät vaahdotetulla ricotalla

8 leipää

8 viipaletta vaaleaa leipää

250 g ricottaa

2 rkl oliiviöljyä

0,5 tl suolaa

puolikkaan sitruunan kuori

ripaus mustapippuria

Päällisiin:

250 g kirsikka- tai miniluumutomaatteja

1 rkl oliiviöljyä

0,5 tl suolaa

muutama lehti tuoretta basilikaa

4 kananmunaa

1 rkl vihreää pestoa

1 Laita leipäviipaleet uunivuokaan ja pirskottele niiden päälle 1 rkl oliiviöljyä. Paahda 225 asteessa 10 minuuttia.

2 Valmista ricottavaahto: Vatkaa ricottaa sähkövatkaimella, kunnes se on tasaista ja sileää. Lisää joukkoon 1 rkl oliiviöljyä, 0,5 tl suolaa, puolikkaan sitruunan kuori ja ripaus mustapippuria. Vatkaa vielä tasaiseksi ja laita jääkaappiin.

3 Valmista tomaattipäällinen: Laita tomaatit uunivuokaan, pirskottele päälle 1 rkl oliiviöljyä ja 0,5 tl suolaa. Paahda 200 asteessa 20 minuuttia.

4 Valmista pestomunat: Laita paistinpannulle rasvan sijasta pestoa ja paista kananmunat pestossa miedolla lämmöllä, kunnes valkuainen on kypsynyt. Voit jatkaa kypsentämistä niin kauan kuin keltuainen on sinulle mieluisan kypsä.

5 Kokoa leivät: Levitä jokaiselle leivälle ensin vaahdotettua ricottaa. Laita neljälle leivälle tomaattipäällistä ja neljälle leivälle pestomuna. Rouhi päälle vähän mustapippuria ja koristele halutessasi tuoreella basilikalla.

Vesimelonipitsat

18 palaa

puolikas vesimeloni

100 g fetaa

1 rkl balsamiviinietikkaa

2 dl mansikoita

1 dl pensasmustikoita

1 Leikkaa vesimelonista kolme noin 1 cm paksuista kiekkoa. Leikkaa jokainen kiekko kuuteen osaan niin, että saat kolmion muotoisia paloja.

2 Murustele feta melonipalojen päälle. Pirskottele paloille balsamiviinietikkaa.

3 Huuhtele ja halkaise mansikat. Koristele melonisiivut mansikoilla ja pensasmustikoilla.

Paholaisen mansikat

noin 30 suupalaa

1 litra isoja mansikoita

2 dl vispikermaa

2 rkl tomusokeria

20 g tummaa suklaata

1 Huuhdo mansikat, poista niistä kannat ja halkaise. Koverra mansikanpuolikkaista sisusta niin, että mansikat ovat kupin muotoisia. Reseptiin kannattaa käyttää isokokoisia mansikoita, jotta täytettä mahtuu hyvin.

2 Vaahdota vispikerma ja mausta se tomusokerilla. Pursota mansikanpuolikkaiden sisälle kermaa.

3 Rouhi tumma suklaa ja ripottele rouhe mansikoiden päälle.

Mansikka-karpalojuoma

6 annosta

250 g (noin puoli litraa) mansikoita

6 dl greippimehua

1 passionhedelmä

1 tl karpalojauhetta

1 rkl hunajaa

puolikkaan sitruunan mehu

1 dl pakastekuivattuja mansikoita

tarjoiluun vettä ja jäitä

1 Huuhtele ja pilko mansikat. Laita mansikat kattilaan greippimehun kanssa ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes mansikat alkavat hajota.

2 Siivilöi mehu kulhoon.

3 Halkaise passionhedelmä ja kaavi sisus siivilään. Siivilöi hedelmä mehun joukkoon niin, että siemenet jäävät siivilään.

4 Kaada mehu takaisin kattilaan ja lisää joukkoon karpalojauhe sekä hunaja. Kiehauta mehu ja poista liedeltä. Purista joukkoon sitruunan mehu.

5 Kaada mehu lasipurkkiin tai pulloon. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja laita sitten jääkaappiin.

6 Kun tarjoilet juomaa, laita laseihin ensin runsaasti jäitä sekä jokaiseen lasiin reilu ruokalusikallinen pakastekuivattuja mansikoita. Kaada lasi puolilleen mehutiivistettä ja täytä loppuun vedellä. Tarjoile heti ennen kuin jäät ehtivät sulaa.