Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljä koiranpentua lopetettiin rajalla, koska todistukset puuttuivat – Tuhansien eurojen sakot eläinten laitonta maahantuontia yrittäneille

Kaksi eläinten kanssa Suomeen yrittänyttä on saanut tuhansien eurojen suuruiset sakot laittomasta maahantuonnista, kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi). Avilla ja Tullilla on tämän vuoden alusta lähtien ollut oikeus määrätä jopa 5 000 euron seuraamusmaksu, jos eläimiä yritetään tuoda maahan ilman asianmukaisia papereita.

Avi määräsi 3 000 euron seuraamusmaksun hevoskuljettajalle, joka yritti tammikuussa harhauttaa viranomaisia eri hevosten terveystodistuksilla. Kyydissä olleiden kolmen hevosen terveystodistuksia matkassa ei ollut ja lisäksi yhdeltä puuttui passi.

– Hevoskuljettajan toimintatavat osoittavat piittaamattomuutta eläintautien torjunnasta, siihen liittyvästä velvoitteesta esittää asianmukaiset terveystodistukset sekä eläinten kuljetuksen aikaisesta hyvinvoinnista, sanoo tiedotteessa Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikka.

Laittomasti maahan: Hevosia väärillä terveystodistuksilla, koiranpennuilla ei niitä lainkaan – Seuraamusmaksu jopa tuhansia

Eläimen laittomasta maahantuonnista voi ensi vuonna rapsahtaa jopa 5 000 euron sakko ilman poliisitutkintaa – Koiranpennun ostaja, varmista että nämä ovat kunnossa

Hevoset palautettiin lähtömaahan.

Huonommin kävi neljälle koiranpennulle, joita yritettiin niin ikään tammikuussa tuoda myyntitarkoituksessa Suomeen ilman vaadittuja terveystodistuksia. Maahantuoja ei halunnut palauttaa pentuja lähtömaahan, joten ne lopetettiin.

Maahantuoja väitti, että pennut olivat kaikki hänelle itselleen, mutta väite ei mennyt läpi. Seuraamusmaksu oli 2 000 euroa.

– Terveystodistukset vaaditaan myös lemmikkieläimistä, jos niitä tuodaan maahan myyntitarkoituksessa, jos tuontia seuraa omistajuuden vaihtuminen tai jos kuriiripalvelu tuo lemmikin maahan. Tällä suojellaan eläimiä ja ihmisiä vakavilta taudeilta ja tehostetaan valvontaa myös eläinten hyvinvoinnin osalta, Sari Haikka sanoo tiedotteessa.

Molemmat tapaukset paljastuivat tammikuussa Helsingin Länsisatamassa.

Ruokavirasto varoittaa: Ukrainasta tulevissa lemmikeissä voi piillä terveysriskejä – "Vaikka raivotaudin maahantulon riski on pieni, niin..."

Aluehallintovirasto: Ukrainasta tuotavat koirat saattavat tuoda suuren riskin raivotaudin leviämiselle

Näin voitaisiin ehkäistä ihmiselle vaarallisten tautien leviämistä ukrainalaislemmikeistä Suomeen – SEY ehdottaa hätämajoitusta konttiin

Hyttysiä karkotetaan myös laittomilla myrkyillä – Tulli muistuttaa siitä, mitä karkotteita saa käyttää