Omalaatuisten luontotöiden tekijä sai 25 000 euron taidepalkinnon – näyttely tulee ensi vuonna EMMAan

Raaseporissa asuva kuvataiteilija Katarina Reuter sai Suomen taideakatemian palkinnon. Näyttely ensi vuonna EMMAssa on osa palkintoa.

Katarina Reuterin tapa rakentaa teokset yhdistää hänet maalaustaiteen klassiseen traditioon. Reuterilla on silti täysin omalaatuinen ilmaisutapa, jolla hän tulkitsee ympäristöään.

Näin tuoretta Suomen taideakatemian palkinnon saajaa luonnehtii palkinnosta päättänyt lautakunta.

Reuterin taiteessa esiin nousevat kysymykset ovat äärimmäisen tärkeitä juuri nyt. Hän pohtii luontosuhdettamme, luonnon monimuotoisuutta ja sen sisäänsä kätkemiä mikromaailmoja.

– Olen jääräpäisesti jatkanut oman näkemykseni mukaista taiteen tekemistä, Reuter sanoi kiitospuheessaan.

Reuter (s. 1964) on Kuvataideakatemiasta 1988 valmistunut kuvataiteilija. Hän muutti Raaseporiin 17 vuotta sitten. Koti ja työtila ovat samassa pihapiirissä. Samaan kokonaisuuteen kuuluu hänen aihepiirinsä – luonto.

– Maisema ja luonto ovat aina olleet maalausteni kantavia teemoja. Viime vuosina niihin on tullut olioita, kuten lintuja ja perhosia.

– Maalaan havaintojeni perusteella – vaikkapa ikkunasta nähtyjä asioita. Maalauksissa on usein jokin pieni vinksahdus, joka tekee niistä omanlaisiaan.

Reuter kokee ja tulkitsee ympäristöään omaperäisellä tavalla. Hänen ilmaisunsa perustuu hienovaraisiin ja tarkkoihin siveltimenvetoihin, joilla hän kuvaa luonnon, lähiympäristön ja pieneliöiden maailmoja.

Luomisvoima perustuu Katarina Reuterin mukaan päivittäiseen työskentelyyn.

– Minua ajaa myös uteliaisuus nähdä, mitä maalauksesta tulee. Työtapani on kuitenkin hidas. Myös ajatukset kehittyvät hitaasti. Maalauksessa on monta kerrosta ja tapahtumaa. Työn pitää antaa kuivua välillä ja siksi minulla on aina useita maalauksia, joita työstän, Reuter kertoo.

Suomen taideakatemian palkinto muodostuu 25 000 eurosta, näyttelystä Emmassa ja näyttelyjulkaisusta.

– Olen hyvin iloinen tästä palkinnosta ja tulevasta näyttelystä. Tämä on valtavan piristävää ja rohkaisevaa, koska en ole enää nuori ja lupaava. Kaikki tuki on tarpeen, Katarina Reuter sanoo.

Hän iloitsee sen varman näkyvyyden puolesta, jonka näyttely Espoon modernin taiteen museo EMMAssa tuo. Kuvataiteen puolesta häntä harmittaa se, että tämä taidemuoto saa julkisuudessa aika vähän näkyvyyttä, vaikka galleriat ja museot tekevät hyvää työtä.

– Kuvataide on jäänyt kirjallisuuden, musiikin ja teatterin jalkoihin.

Joka toinen vuosi jaettava Suomen taideakatemian palkinto myönnetään hyvässä luomisvireessä olevalle suomalaiselle taiteilijalle, jonka teoksilla on myös kansainvälistä kiinnostavuutta.

EMMA on ollut taidepalkinnon yhteistyökumppani alusta alkaen vuodesta 2013. Espoon kaupunki kokee merkitykselliseksi kiinnostavien ja ajankohtaisten nykytaiteilijoiden esiin tuomisen Espoossa ja EMMAssa ja tukee taidepalkintoa taloudellisesti.

Vuoden 2022 palkinnonsaajasta päätti Suomen taideakatemian asettama palkintolautakunta, johon kuuluivat tänä vuonna Taideakatemian puheenjohtaja, mediatieteen professori Mauri Ylä-Kotola, taidegraafikko Johanna Pihlajamaa, taidemaalari Erno Enkenberg, EMMAn museonjohtaja Pilvi Kalhama sekä Espoon kaupungin kulttuurijohtaja Susanna Tommila.

Palkinto jaettiin nyt viidennen kerran. Aiemmat palkinnonsaajat ja palkintonäyttelyn pitäneet taiteilijat ovat Tuomas A. Laitinen, CamillaVuorenmaa, Outi Pieski ja Aaron Heino.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut