Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varoitus yli 500 000 suomalaiselle: Pelastuslaitos jakoi kuvan idyllisestä kesämaisemasta, joka voi olla hengenvaarallinen

Sisäministeriön alainen pelastustoimi kehottaa kesämökkiläisiä varmistamaan, että oman mökin osoitenumerointi on hyvin näkyvissä.

Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä, eikä niiden löytäminen ole näin Google-hakujen aikakaudellakaan mikään itsestäänselvyys.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos jakoi torstaina Twitterissä kuvan mökkitiestä, jonka varrella kasvillisuus rehottaa.

Samalla pelastuslaitos kysyi, näyttääkö sinun mökkisi osoitenumerointi kuvan mukaiselta.

– Löydätkö kuvasta osoitenumeron? Osaisivatko pelastajat ja ensihoitajat kääntyä oikealle tielle, jos olisivat tulossa hätätilanteessa auttamaan? Entä jos olisikin vielä sateista ja pimeää?

Kuva on pelastustoimen tiedotteesta, joka kehottaa mökkiläisiä katsomaan osoitenumeroa vieraan silmin – löytääkö ensi kertaa paikalle tuleva helposti perille?

– Selkeä osoitenumerointi erottuu taustastaan ja näkyy hyvin tielle asti kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina. Rakennuksen omistaja vastaa kiinteistön osoitenumeron näkyvyydestä, pelastustoimen tiedotteessa neuvotaan.

Myös mökillä oleskevien ihmisten pelastautumistoimia kannattaa valmistella etukäteen.

Hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilta voi esimerkiksi tulostaa lomakkeen, johon voi kirjata oman mökin osoitteen, sijainnin ja parhaan reitin perille.

Lomake kannattaa kiinnittää mökillä näkyvään paikkaan, jotta myös vieraat osaavat tarvittaessa soittaa apua oikeaan osoitteeseen.

– Suosittelemme myös 112 Suomi -sovelluksen lataamista puhelimeen. Sen kautta hätänumeroon soittaessa sijaintitieto välittyy automaattisesti hätäkeskukseen. Sovelluksesta voit myös tarkistaa mökkisi sijaintikoordinaatit.

Jos mökki sijaitsee saaressa, omistajan kannattaa miettiä millä tavoin parhaiten ohjata apu paikalle myös pimeällä.

– Pelkkä saaren nimi ei riitä. Saman nimisiä saaria voi olla useita samalla seudulla.

Talven jälkeen on syytä tarkistaa, että mökin palovaroittimet ovat toimintakunnossa ja ensiaputarvikkeet ajan tasalla.

Tulisijojen lämmitys kannattaa aloittaa ensin pienillä puumäärillä.