Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yllättikö jano Tallinnassa? Täällä sammutat sen maksutta!

Säännöllisin väliajoin verkon keskustelupalstoilla nousee esiin kysymys, voiko Tallinnassa juoda hanavettä turvallisin mielin.

Tallinnan vesilaitos tutkii juomaveden laatua säännöllisesti ottamalla näytteitä. Virallisia näytteenottopaikkoja on eri puolilla kaupunkia 120 kappaletta, ja niistä otetaan vesinäytteitä kahdesti kuukaudessa.

Tallinnan juomaveden laatu on pysynyt viime vuosina vakaana ja esimerkiksi vuonna 2020 otetuista vesinäytteistä 99,71 prosenttia oli vaatimusten mukaisia. Niinpä voi sanoa, että Viron pääkaupungin juomaveden laatu on verrattavissa vesijohtoveden laatuun missä tahansa Länsi-Euroopan maassa. Vesijohtovettä on myös yhä useammin tarjolla Tallinnan ravintoloissa.

Eri puolilla Tallinnaa on myös vesihanoja, joissa voit maksutta täyttää juomapullosi kaupunkia kierrellessä.

Laita tämä karttalinkki talteen, niin löydät helposti paikat janon sammutukseen.

Suomalaiseen kraanaveteen tottuneet saattavat havaita Tallinnan vesijohtovedessä ehkä pienen sivumaun. Se johtuu veden kovuudesta eli korkeammasta kalkkipitoisuudesta. Se ei ole kuitenkaan mitenkään vaarallista tai estä veden juomista.

Joissain tapauksissa veden laatuun ja makuun voivat vaikuttaa Tallinnan vanhojen talojen huonokuntoiset kiinteistöjen sisäiset vesijohdot. Niistä voi irrota veteen rautaa ja sameutta aiheuttavia ainesosia, mutta ne eivät kuitenkaan tee vedestä juomakelvotonta. Siitä huolehtii Tallinnassa vesijohtoveteen lisättävä pieni määrä klooria, joka tuhoaa bakteereita, mutta ei ole haitallista ihmisille.

Tallinnan vesijohtoveden laatututkimuksiin voi tutustua tarkemmin kaupungin vesilaitoksen vironkielisillä verkkosivuilla.