Ovela tekstiviestihuijaus liikkeellä: Älä avaa tätä "pankin" lähettämää linkkiä – poista viesti

S-Pankin nimissä on yritetty kalastella pankkitunnuksia.

S-Pankin nimissä on yritetty tehdä viime aikoina tekstiviestihuijauksia. Tekstiviesteissä lähettäjäksi on väärennetty S-Pankki, ja ne voivat tulla samaan viestiketjuun pankilta tulleiden aitojen viestien kanssa.

Viestissä asiakkaalle kerrotaan uudesta maksunsaajasta. Lisäksi vastaanottajaa kehotetaan siirtymään kiireellisesti huijaussivustolle, jossa hänen pankkitunnuksia yritetään kalastella.

Jos tällaisen viestin saa, se kannattaa poistaa. Viestissä olevaa linkkiä ei tule avata.

S-pankki on tietoinen asiasta: huijausyrityksestä on lähetetty eilen tiedote. Asiakkaat ovat olleet asiasta pankkiin yhteydessä huijauksen takia.

– Tekstiviestin lähettäjän nimen väärentäminen on mahdollista eikä sitä toistaiseksi voida estää. Teemme kuitenkin parhaamme, jotta huijausviestikampanjan taustalla olevia kalastelusivuja saataisiin ajettua alas, sanoo S-Pankin tietoturvapäällikkö Janne Eskelinen.

– Pankkitunnuksia tai korttitietoja ei koskaan pidä syöttää sivustolle, johon on saanut linkin esimerkiksi viestinä tai sähköpostitse.

Eskelinen arvioi, että huijausyrityksiä esiintyy nykyään yhä useammin. Hän kertoo, että niitä liikkuu aika ajoin myös S-Pankin nimissä.

Eskelinen muistuttaa, ettei pankki koskaan lähetä linkkejä sivustoille, joissa kysytään pankkitunnuksia tai korttitietoja.

Pankkiasiointi kannattaa yrityksen mukaan hoitaa joko sen omalla sovelluksessa tai kirjoittamalla itse nettiselaimen osoiteriville pankin verkkosivujen osoite.

– S-Pankki seuraa aktiivisesti erilaisia huijauskampanjoita ja teemme parhaamme niiden pysäyttämiseksi.

Jos on antanut pankkitunnuksiin tai maksukorttiin liittyviä tietoja, tulee S-Pankin mukaan tilanteesta ilmoittaa pankkitunnusten sulkupalveluun 09 6964 6820 tai maksukorttien osalta korttien sulkupalveluun 020 333. Molemmat numerot ovat avoinna läpi vuorokauden.

Neljä vinkkiä

Ohjeita turvalliseen pankkiasiointiin

1. Älä luovuta pankkitunnuksia, korttitietojasi tai muita arkaluontoisia henkilötietoja kenellekään. Viranomaiset ja pankit eivät koskaan pyydä luovuttamaan henkilökohtaisia tietojasi puhelimessa, sähköpostissa, tekstiviestillä, sosiaalisen median kanavissa tai kasvotusten tulemalla käymään kotiovella. S-Pankki ei myöskään koskaan pyydä sinua lähettämään kuvaa tunnuslukutaulukosta tai yllättäen passista.

2. Jätä vastaamatta epämääräisiltä vaikuttaviin yhteydenottoihin. Älä klikkaa oudolta vaikuttavia linkkejä tai avaa epäilyttävien sähköpostien liitteitä. Jos et ole varma yhteydenoton aitoudesta, niin voit aina etsiä yrityksen tai muun lähettäjän yhteystiedot esimerkiksi heidän omilta verkkosivuiltaan ja olla yhteydessä kyseisen yrityksen asiakaspalveluun.

3. Kirjaudu S-Pankkiin S-mobiililla tai S-Pankin omien verkkosivujen kautta. Emme lähetä sähköpostiin sellaisia linkkejä, jotka vievät S-Pankin verkkopankin kirjautumissivulle. Emme myöskään koskaan pyydä etäyhteyttä asiakkaidemme tietokoneeseen. Turvallisin tapa kirjautua verkkopankkiin on kirjoittaa itse selaimen osoitekenttään S-Pankin verkkosivujen osoite, eli www.s-pankki.fi. Älä mene verkkopankkiin käyttämällä hakukonetta.

4. Ole tarkkana myös verkkokaupassa. Varo liian hyvältä kuulostavia tarjouksia ja pyri varmistumaan verkkokaupan turvallisuudesta. Täältä löydät lisää tietoa turvallisesta maksamisesta verkossa. Maksamalla luottokortilla saat paremman turvan mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Lähde: S-Pankki

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut