Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metroaseman siivooja teki urotyön kesken työpäivän – "En tiennyt, milloin metro tulee. Kyllä minua pelotti"

Tasavallan presidentti palkitsi Srisuda Kivisen rohkean teon hengenpelastusmitalilla.

Vuosi sitten keväisenä aamuna Srisuda Kivisen, 44, työpäivä sai käänteen, jonka hän tulee muistamaan aina.

SOL-yrityksessä siivoojana työskentelevä Kivinen moppasi Helsingin yliopiston metroaseman laiturin lattioita, kunnes huomasi ihmisen olevan metron raiteilla. Kivinen soitti välittömästi valvomoon ja hyppäsi itse raiteille auttamaan henkilöä.

– En tiennyt, milloin metro tulee. Kyllä minua pelotti, Kivinen kertoo.

Kivisen mielessä oli vain yksi ajatus.

– Hänet täytyy pelastaa.

Kivinen kertoo saaneensa apua muutamalta muulta asemalla olleelta. Tilanne tavoitti myös metron kuljettajan, joka ehti vetää hätäjarrusta ennen metron saapumista asemalle. Yhteisvoimin henkilö saatiin pelastettua raiteilta.

Kivinen on asunut Vantaalla kahdeksan vuotta.

Vuoden takaisesta rohkeudesta ja urotyöstä Kivinen palkittiin tällä viikolla tasavallan presidentin Sauli Niinistön myöntämällä hengenpelastusmitalilla. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist luovutti mitalin Kiviselle viime viikon torstaina.

En tiennyt milloin metro tulee. Kyllä minua pelotti.

Srisuda Kivinen

Aluehallintoviraston (Avi) mukaan hengenpelastusmitalit annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

Avin mukaan Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) on selvittänyt tapahtumaa ja pitää Kivisen urotekoa merkittävänä.

Tunnustus yllätti sankarillisesti toimineen siivoojan.

– Yllätyin kovasti. Olen ylpeä mitalistani ja tyytyväinen, että pystyin auttamaan siinä tilanteessa ihmistä, joka oli hädässä, Kivinen sanoo.

Kivinen on kotoisin Thaimaasta. Suomeen hän muutti vuonna 2008. Kahdeksan viime vuotta Kivinen on asunut Vantaalla Jokiniemessä ja työskennellyt siivoojana.

Kivisen esihenkilö, SOL Palvelut Oy:n palveluesimies Nina Laurila on ylpeä ansiokkaasta teosta.

– Olen todella iloinen työntekijän puolesta, että hänen tekonsa huomioidaan mitalilla. Pidämme juhlat vielä pääkonttorilla. Tämä on iso tapahtuma myös yritykselle, Laurila sanoo.

Kivinen on siivonnut Helsingin yliopiston metroasemaa 1,5 vuoden ajan.

– Hän on jo pelastanut yhden sairauskohtauksen saaneen ihmisen rullaportaista. On aikamoista sattumaa, että tälle ajanjaksolle osuu useampi pelastaminen, palveluesimies Laurila sanoo.

– Minusta on hienoa, että työntekijämme auttavat kaikkia ihmisiä. Vaikka vain siivoamme, voimme olla muutenkin avuksi. Meiltä monesti kysytään asioita, hän jatkaa.

Laurilan mukaan dramaattiset työpäivän aikana sattuneet tapahtumat käydään aina läpi.

– Tapahtumat keskustellaan heti, ja aina on mahdollisuus päästä työterveyslääkärille. Työturvallisuus on meille tärkeää.

Kivisen lisäksi hengenpelastusmitali myönnettiin kolmelle muulle henkilölle.

Mitalit saivat kaksi espoolaismiestä, jotka pelastivat kaksi jäihin vajonnutta ihmistä.

Heinolassa asuva neljäs mitalisti pelasti niin ikään ihmisen vedestä.

Lue myös: Kaksi miestä oli pilkillä, kun moottorikelkan äänet yhtäkkiä muuttuivat ja valo katosi – alkoi tapahtumasarja, joka päättyi torstaina