Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija: On yksi ratkaiseva syy, joka viehättää suomalaisia Aki Kaurismäen elokuvissa ja tekee niistä suosittuja maailmalla

Aki Kaurismäki ei luovu ohjaamisesta. Tutkijan mukaan elokuvien menestysreseptinä on niiden tarjoama toivo.

Ohjaaja Aki Kaurismäki, 65, yllätti alkukesästä kertomalla, että aikoo tehdä vielä yhden elokuvan.

Kuolleet lehdet on Kaurismäen 20. kokoillan elokuva, jota ryhdytään kuvaamaan elokuussa Kalliossa.

– Odotukset uutta elokuvaa kohtaan ovat korkealla. Kun ajatellaan, että kyseessä on Työläistrilogian neljäs osa, minua kiinnostaa ennen kaikkea se, mitkä ovat yhteydet aiempiin elokuviin ja mitä uutta on tulossa, kertoo elokuva- ja televisiotutkimuksen dosentti Jaakko Seppälä, 45.

Helsingin yliopistolla tutkijana työskentelevä Seppälä muistuttaa, että trilogian ensimmäinen elokuva oli jo vuonna 1986 ilmestynyt Varjoja paratiisissa.

Seppälä on tutkimuksissaan tehnyt selkoa muun muassa siitä, millaisena yksinäisyys näyttäytyy Kaurismäen elokuvissa.

– Akin elokuvat yhdistävät komediaa ja melodraamaa ja ne koskettavat tunteita tavalla, joka ei ole helposti muiden ohjaajien kopioitavissa. Vaikka roolihahmot joutuvat elokuvissa koviinkin vaikeuksiin, he eivät koskaan luovu toivosta. Tämä viehättää erityisesti meitä suomalaisia, Seppälä pohtii.

– Vaikka Kaurismäen filmejä pidetään supisuomalaisina, niiden teemat ovat lähes aina universaaleja. Siksi ne menestyvät maailmalla.

Kaurismäen tyylin arvostelijat kritisoivat usein sitä, että hänen elokuvansa muistuttavat liikaa toisiaan. Seppälän mukaan näin eivät asiat alkuunkaan ole.

– Kaurismäki on tehnyt sekä mykkä- että äänielokuvia, joiden joukossa on väri- ja mustavalkokuvia. Osa elokuvista on hyvinkin harkittuja, mutta jotkut taas on tehty käytännössä lähes ilman käsikirjoitusta, Seppälä muistuttaa.

Kuolleet lehdet tuo valkokankaalle kaksi näyttelijää, jotka pääsevät näyttämään taitonsa ensi kertaa Kaurismäen elokuvissa. Päärooleissa nähdään Alma Pöysti ja Jussi Vatanen.

– Odotan mielenkiinnolla etenkin Vatasen roolisuoritusta. Hänessä on sellaista minimalististen eleiden osaamista, joka menee täydellisesti yksiin Kaurismäen elokuvataiteen kanssa, Seppälä arvioi.

Hän itse nostaa Akin ohjaamista elokuvista esiin kolme, jotka ovat ylitse muiden.

Kauas pilvet karkaavat on ensimmäinen valkokankaalla näkemäni Kaurismäen elokuva ja sen väri- ja valomaailma tekivät minuun todella vahvan vaikutuksen. Le Havre taas nosti kansainvälisyyden uudelle tasolle.

Tulitikkutehtaan tytössä kuvailmaisu on yksi pienimuotoisimmista, mitä olen nähnyt. Siinä Kati Outisen esittämä roolihahmo kokee surua, alakuloa ja pettymystä äärimmäisen pienin ja herkin elein, Seppälä analysoi.