Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tuli mitta täyteen – Työntekijät kantelivat Espoon lastensuojelusta viranomaiselle: "Lapsiperheiden tilanteet kriisiytyvät"

Johtavat sosiaalityöntekijät kantelivat resurssivajeesta Etelä-Suomen aluehallintovirastolle.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Espoolta selvitystä kaupungin lastensuojelun tilanteesta.

12 Espoon lastensuojelun johtavaa sosiaalityöntekijää teki kantelun aluehallintovirastolle huhtikuussa. Kantelun mukaan Espoon lastensuojelun henkilöstövaje vaarantaa asiakkaiden tilanteen.

Kantelun tehneiden mukaan esimiehet ja johto eivät ole ottaneet lastensuojelun ahdinkoa tarpeeksi vakavasti eivätkä tehneet riittäviä toimenpiteitä lainmukaisten palvelujen turvaamiseksi.

Johtavien sosiaalityöntekijöiden mukaan lastensuojelulain mukainen asiakasmitoitus 35 asiakkaasta työntekijää kohden ei Espoossa täyty. He kuvailevat jaksamistaan huonoksi, koska joutuvat muiden työntekijöiden tapaan paikkaamaan lastensuojelun päivystyksestä puuttuvia työntekijöitä.

He kertovat lapsiperheiden tilanteiden kriisiytyvän myös siksi, ettei peruspalvelut pysty vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin riittävän varhain.

Palkkaneuvottelut käydään muualla.

Espoon kaupunki

Johtavat sosiaalityöntekijät kertovat ehdottaneensa rekrytointiongelmien nopeaksi ratkaisukeinoksi palkankorotuksia. Heidän mukaansa 3 680 euroa kuukausipalkka ei ole kilpailukykyinen, ja monessa tulevan hyvinvointialueen kunnassa palkkaus on tätä parempi.

Kaupunki kertoo vastauksessaan, että sosiaalityöntekijöiden rekrytointivaikeudet on tunnistettu ja rekrytoinnin keinojen etsimiseksi on asetettu työryhmä. Asia käy ilmi hyvinvoinnin ja terveyden lautakunnan 15.6. kokouksen esityslistalta, joka toi kaupungin vastauksen lautakunnalle tiedoksi.

Kaupungin mukaan lastensuojelun asiakasmäärä vakanssia kohden on Espoossa Kuusikko-kuntien pienin ja lain vaatimassa mitoituksessa pysyttäisiin, mikäli kaikki vakanssit olisivat täynnä.

Kaupunki pyrkii sitouttamaan sosiaalityöntekijöitä kesäkuussa käyttöön otetulla mentorointimallilla, joka tuo mentorina toimiville sadan euron tehtävälisän. Lastensuojeluun toukokuussa osoitettujen neljän uuden toimistosihteerin vakanssin uskotaan puolestaan vapauttavan sosiaalityöntekijöiden aikaa ydintehtävän hoitoon.

Yhtenä keinona ollaan perustamassa sosiaalityöntekijöiden resurssipoolia, josta saataisiin apua asiakastyöhön sinne, missä vakansseja on tyhjillään. Kaupunginhallitus on hyväksynyt neljän sosiaalityöntekijän vakanssin perustamisen resurssipoolia varten, ja poolia on tarkoitus pilotoida ensin lastensuojelussa.

Kaupunki kertoo myös, että sitoutumispalkkion maksamista on esitetty. Se maksettaisiin kaksi vuotta kaupungilla työssä olleille sosiaalityöntekijöille.

– Palkkaneuvottelut käydään muualla, vastauksessa todetaan.

Espoon lastensuojelun avohuollossa on yhteensä 1 385 lasta lastensuojelun asiakkaina tai palveluntarpeen arvioinnissa.

Kaupungin on selvitettävä lastensuojelun tilannetta aville 29. kesäkuuta mennessä.