Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä on Espoon koronatilanne nyt – "Määrä on edelleen korkea"

Sairaaloissa koronainfektiot näkyvät nyt vähemmän kuin vuosi sitten.

Espoossa raportoidaan edelleen 100–200 koronatartuntaa päivässä. Terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen sanoo, että luvussa on todennäköisesti mukana vain pieni osa tartunnan saaneista eli ne, jotka ovat käyneet terveydenhuollon pcr-testissä. Positiivisten kotitestien määrä lienee paljon suurempi.

Ilmaantuvuusluku eli laboratoriotestillä varmennettujen koronatapausten määrä 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana on laskenut huhtikuun alun yli 2 000:sta hieman yli 500:aan.

– Jätevesiseurannan perusteella koronaviruksen määrä on edelleen korkea, mutta viimeisen kahden viikon aikana on nähty pientä laskua, Paananen sanoo.

Sairaaloissa koronainfektiot näkyvät vähemmän kuin vuosi sitten. Paanasen mukaan Espoon sairaalassa ja Husin sairaaloissa on hoidettavana yhteensä noin 10 koronapotilasta, ja heidän määränsä on jo pitkään pysynyt samana.

Tilastojen mukaan koronaan on tähän mennessä menehtynyt 144 espoolaista.

– Keväällä koronakuolleisuus oli korkeammalla tasolla kuin nyt ja kuolemat painottuivat yli 80-vuotiaisiin, Paananen mainitsee.

Neljättä koronarokotusta alettiin tarjota ensin riskiryhmiin kuuluville yli 70-vuotiaille. Paanasen mukaan Ison Omenan rokotuspiste ruuhkautui aluksi, mutta tällä hetkellä on taas hyvin aikoja vapaana.

Heinäkuun alussa rokotukset keskittyvät Omnian Lakelankatu 1:n toimipisteeseen Espoon keskukseen.

Kesän 2020 ja 2021 jälkeen koronatartuntojen määrä kääntyi kasvuun, ja sama voi tapahtua tulevana syksynä.

– Espoossa varaudutaan laajaan rokottamiseen jälleen syksyllä, Markus Paananen sanoo.

Tällä hetkellä yleistyy omikron BA.5-variantti. Kaikki variantit eivät ole yhtä tarttuvia tai sairastuttavia, mutta osalla on kyky kiertää sekä rokotusten että sairastetun koronan antama suoja.